Hlavní obsah

Ruská tenisová hvězda podezřelá z podvodu. Semifinalista Australian Open čelí skandálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen krátce po skončení Wimbledonu světovým tenisem dost možná otřese velký skandál. Podle německé televizní stanice ZDF jsou dva hráči z elitní světové padesátky namočeni do podvodu s ovlivňováním výsledků zápasů.

Foto: Profimedia.cz

Ruský tenista Aslan Karacev je podezřelý z ovlivňování výsledků.

Článek

Jmenovitě má jít o semifinalistu loňského Australian Open a momentálně 42. hráče světa Aslana Karaceva a také Gruzínce Nikoloze Basilašviliho (26 na ATP).

ZDF se podle svých slov dozvěděla o případu z vyšetřovacího dokumentu mezinárodní tenisové federace ITF.

Stanici také potvrdil informace zdroj, jímž má být nejmenovaný kouč z východní Evropy. Podle něj měl oběma hráčům nabízet peníze za ovlivňování výsledků jejich bývalý běloruský trenér Jegor Jacjuk.

Karaceva koučoval Bělorus mezi roky 2018 a 2021. S Basilašvilim objížděl turnaje zhruba osmnáct měsíců kolem roku 2013.

„Jacjuk měl s sebou na tour vždy spoustu peněz a nabízel je hráčům, kteří byli v problémech. Ať už finančních, nebo psychických,“ uvedl zdroj stanice.

„Jacjuk s oběma hráči spolupracoval a sledoval je roky. Oba jsou velmi talentovaní, ale na začátcích kariér měli finanční problémy. A také slabá období, kdy se propadali žebříčkem. V kritické okamžiky k nim přišel s nabídkou,“ pokračoval kouč, jenž si přál zůstat v anonymitě.

ZDF uvádí, že Karacev měl ovlivnit výsledky na turnajích nižší kategorie ve Finsku a v Kazachstánu a také na turnaji ATP ve Stuttgartu. Basilašvili se dostal do podezření mimo jiné na loňském Wimbledonu, kde vypadl po boku Moldavana Radua Albota v prvním kole čtyřhry, přičemž na jejich vyřazení byla vsazena podezřele vysoká sázka, kolem půl milionu dolarů.

Jacjuka i Karaceva už podle francouzského listu L’Equipe vyslýchala i francouzská policie. Světová tenisová federace ITF a její protikorupční jednotka ITIA zatím nechce případ veřejně komentovat.

Reklama