Hlavní obsah

Pobouření v Británii: Sprostý výlev Kyrgiose si vyslechl i osmiletý princ. A co ta čepice?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro milovníky konzervativních tradic a aristokratické noblesy muselo být tažení australského provokatéra Nicka Kyrgiose do finále Wimbledonu zlým snem. Temperamentní rebel ze své neurvalosti moc neubral ani v samotném finále, v němž podlehl Novaku Djokovičovi. Nešetřil ani královskou rodinu.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Královská lóže během finále Wimbledonu (zleva): vévodkyně z Cambridge, prince George a princ William, vévoda z Cambridge.

Článek

V britských médiích dominuje fotka z královské lóže zachycující znechucený výraz osmiletého prince George, který má symbolizovat rozpoložení části Britů bazírujících na dodržování pravidel vystupování na posvátném centrálním dvorci. Kyrgios si s těmito věcmi ale příliš hlavu neláme.

Ani při slavnostním ceremoniálu po nedělním finále nedodržel předepsaný dress code, podle něhož by měli hráči mít na sobě bílé oblečení. Než si došel pro trofej pro poraženého finalistu, kterou přebíral z rukou vévodkyně z Cambridge, narazil si opět na hlavu svoji červenou čepici značky Michael Jordan.

Tou ostatně nevzbudil kontroverzi na turnaji poprvé. Už v dřívější fázi turnaje čelil otázkám, proč takto křiklavým způsobem porušuje zažitá pravidla, která ostatní respektují. „Proč? Protože si dělám, co chci," vysmál se dotazu od novináře.

Vévodkyně nicméně zvládla situaci profesionálně. Už během finále si však musela po boku svého syna a manžela zblízka vyslechnout Australanův sprostý výlev.

„Ku*va, zajímá vás to vůbec?" řval Kyrgios směrem ke své lóži, v níž seděla přítelkyně Costeen Hastziová a sestra Halimah, kvůli nedostatku podpory. Královská rodina seděla hned vedle, a tak vše slyšel i osmiletý princ a nejspíš budoucí britský král.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Australan Nick Kyrgios přebírá od vévodkyně Kate trofej pro poraženého finalistu Wimbledonu.

„Omlouváme se za ta slova. Jde o živý sportovní přenos, je to napjaté," omlouval se komentátor britské televize BBC divákům.

Kyrgios také během zápasu vypouštěl peprné výrazy na adresu jedné z fanynek v hledišti, kteráho údajně vyrušovala. „Je zlitá jak dělo, mluví na mě během hry. To se jako smí? Vykopni ji odtud. Já vím přesně, která to je. Je to ta v těch šatech, co vypadá, že dala tak 700 drinků, kámo," stěžoval si u rozhodčího.

Reklama

Související témata: