Hlavní obsah

Skvělé Češky! Kvitová je v osmifinále. Strýcová vyřadila světovou čtyřku

Aktualizováno

První červencová sobota nabídla další dvě české tenistky ve 3. kole Wimbledonu. Královna All England Clubu z let 2011 a 2014 Petra Kvitová si připsala rychlou výhru 6:3, 6:2 nad Polkou Magdou Linetteovou. Kromě postupu do osmifinále je také výbornou zprávou to, že její zraněná ruka nadále drží a zátěž prvního wimbledonského týdne zvládla. Veteránka Barbora Strýcová si připsala cenný skalp, když vyřadila 7:5, 6:1 světovou čtyřku Kiki Bertensovou. Mezi šestnácti nejlepšími tenistkami má tak Česko hned čtyři zástupkyně.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Barbora Strýcová se raduje z postupu do osmifinále Wimbledonu.

Článek

Kvitová je už třetí českou tenistkou, která si letos zahraje v All England Clubu osmifinále dvouhry žen. V pátek se do čtvrtého kola dostaly Karolíny Plíšková a Muchová a čeká je vzájemný zápas. Ještě je může doplnit Barbora Strýcová, které v cestě do osmifinále stojí turnajová čtyřka Kiki Bertensová z Nizozemska.

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová, jež poprvé v Londýně slavila titul v roce 2011, měla duel se 75. hráčkou žebříčku Linetteovou pod kontrolou. Nasázela třiadvacet vítězných úderů, nečelila brejkbolu a soupeřce vzala třikrát podání.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Česká tenistka Petra Kvitová zdraví diváky poté, co postoupila do osmifinále letošního Wimbledonu.

Svěřenkyně kouče Jiřího Vaňka prolomila prokletí wimbledonského dvorce číslo dvě, na kterém v minulosti třikrát neuspěla a nehrávala na něm ráda. "Jsem ráda, že jsem to zvládla. Dobře jsem se hýbala, hodně mě zase podržel servis a i údery jsem hrála kvalitně. Jsem ráda, že jsem zase konečně prošla prvním týdnem a uvidíme, co se stane dál," řekla svěřenkyně kouče Jiřího Vaňka

V pondělním utkání o postup do čtvrtfinále bude soupeřkou Kvitové, která hraje po výpadku způsobeném natrženým svalem v předloktí levé ruky, domácí Johanna Kontaová. "Každopádně to bude hrozně těžká soupeřka, musím být připravená. Budu muset odehrát hodně vysoký level, abych byla schopná konkurovat," řekla Kvitová ještě předtím, než Britka zdolala Američanku Sloane Stephensovou.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Česká tenistka Petra Kvitova servíruje v utkání proti Polce Magdě Linetteové.

První sada zápasu 3. kola mezi Barborou Strýcovou a Nizozemkou Kiki Bertensovou přinesla vyrovnanou tenisovou bitvu. Obě soupeřky si v úvodu duelu vzájemně vzaly po jednom podání. První set rozhodl až dramatický finiš. Strýcová odvrátila několik brejkbolů. Za stavu 5:4 pak měla při podání soupeřky první dva setboly, ale uspěla až při pátém o dvě hry později.

Druhý set byl už plně v režii české hrdinky. Ve druhé sadě už po kurtu létala a od stavu 1:1 získala pět her v řadě. Stejně jako ve čtvrtek poté ještě úspěšně zvládla i zápas čtyřhry. "Byl to zase náročný den a povedly se mi dvě výhry. Radost je zase větší, protože jsem v dalším kole, ale snažím se to do sebe dostat a pořád se soustředit. Chci prostě pořád podávat výkon, na který mám. Radost mám v sobě a nechci to dávat najevo," řekla Strýcová po utkání.

Strýcová se ve svém druhém osmifinále ve Wimbledonu v kariéře utká s 21. nasazenou Elise Mertensovou z Belgie. V roce 2014 se dostala ještě o kolo dál.

Strýcová letos v All England Clubu letos zatím neztratila set. Před pěti lety hrály wimbledonské osmifinále Kvitová i Strýcová a spolu s nimi Lucie Šafářová a Tereza Smitková. Kvitová tehdy celý turnaj vyhrála.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Barbora Strýcová bojuje o osmifinále Wimbledonu.

Tenisový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 38 milionů liber):
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Kvitová (6-ČR) - Linetteová (Pol.) 6:3, 6:2
Strýcová (ČR) - Bertensová (4-Niz.) 7:5, 6:1
Čtyřhra - 2. kolo:
Strýcová, Sie Šu-wej (3-ČR/Tchaj-wan) - Alexandrovová, Golubicová (Rus./Švýc.) 6:2, 6:2
Muži:
Čtyřhra - 2. kolo:
Jebavý, Oswald (ČR/Rak.) - Marach, J. Melzer (14-Rak.) 7:5, 6:4, 5:7, 7:6 (8:6)
Smíšená čtyřhra:
2. kolo:
Koolhof, Peschkeová (5-Niz./ČR) - Oswald, Adamczaková (Rak./Austr.) 6:1, 6:4
Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Fruhvirtová (ČR) - Martinsová (Brit.) 6:4, 5:7, 6:1
Richardsonová (Brit.) - Lavičková (ČR) 6:2, 6:7 (5:7), 6:1
Junioři:
Dvouhra - 1. kolo:
Lehečka (5-ČR) - Wendelken (Brit.) 6:2, 6:3
Svrčina (ČR) - Marek (Pol.) 6:1, 6:3
Story (Brit.) - Forejtek (2-ČR) 6:4, 7:6 (7:3)
Další zápasy

Reklama

Související témata: