Hlavní obsah

Dvojnásobná česká radost ve Wimbledonu! Bouzková vyřadila americkou hvězdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slabší start, fantastický finiš! Tak by se dal z českého pohledu shrnout úvodní hrací den na slavném grandslamovém tenisovém turnaji ve Wimbledonu. Nejprve sice roli favoritky nezvládla Kateřina Siniaková, jež nestačila na 170. hráčku světa Polku Maju Chwaliňskou (0:6, 5:7), pak Lukáš Rosol podlehl Gruzínci Nikolozi Basilašvilimu po pětisetové bitvě 7:6, 6:7, 6:3, 3:6, 3:6. Následně však Jiří Veselý zdolal Argentince Federica Coriu 6:3, 6:2, 7:6 a o senzaci se postarala na závěr Marie Bouzková, která vyřadila sedmou nasazenou a finalistku Australian Open Danielle Collinsovou z USA po setech 5:7, 6:4 a 6:4.

Foto: Toby Melville, Reuters

Vítězné gesto Marie Bouzkové.

Článek
Fotogalerie

Třiadvacetiletá Bouzková se dostala do druhého kola Wimbledonu podruhé v kariéře a vyrovnala zde dosavadní maximum. Naposledy uspěla před třemi lety. Proti osmé hráčce světa Collinsové vyhrála ve druhém vzájemném utkání poprvé.

O pět let starší Američanka doplatila na 53 nevynucených chyb. Bouzková jich udělala jen šest. V rozhodujícím třetím setu Češka třikrát prolomila podání soupeřky a po dvou hodinách a 24 minutách proměnila druhý mečbol. "Musela jsem v utkání hodně běhat," řekla Bouzková s úsměvem v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Marie Bouzková v urputné bitvě úvodního kola Wimbledonu.

Veselý zvládl 1. kolo ve Wimbledonu poosmé v řadě

Osmašedesátý hráč světa Veselý porazil Coriu v prvním vzájemném zápase. V utkání nasázel 22 es a v prvních dvou setech nenabídl soupeři ani jeden brejkbol. Třetí sada sice dospěla do tie breaku, také v něm ale rodák z Příbrami nezaváhal.

Veselý se dostal do druhého kola grandslamového turnaje poprvé v sezoně a v další fázi ho čeká Španěl Alejandro Davidovich. Ten vyřadil po pětisetové bitvě plné zvratů sedmého nasazeného Poláka Huberta Hurkacze.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Veselý v boji o druhé kolo Wimbledonu

Rosol trápil Basilašviliho

Šestatřicetiletý Rosol se probojoval do pavouka z kvalifikace po pěti letech a duel proti 26. hráči světa měl dobře rozehraný. Vedl 2:1 na sety, ve čtvrté sadě ale přišel dvakrát o servis a nepomohla mu ani další přestávka způsobená deštěm.

Po návratu na kurt dotáhl Basilašvili čtvrtý set k výhře a v rozhodující sadě prolomil Rosolův servis ještě dvakrát. Českému tenistovi nepomohlo v utkání ani deset es, soupeř jich nasbíral o šest víc.

"Kdyby to dneska vyšlo, byla by to pohádka. Ale nemůžu si moc vyčítat, snad jen pár míčů ve druhém tie breaku," citoval Rosola web Tenisový svět. "Byl jsem rozehraný, mohl jsem toho využít, ale zase jsem mohl prohrát už v kvalifikaci. Dnes to byl dobrý zápas, jsem rád za svůj výkon, který jsem vytáhl odněkud z paty. Celkově jsem s Wimbledonem spokojený," doplnil Rosol.

Siniaková bez šance

Devětasedmdesátá tenistka světa Siniaková prohrála na trávě ve dvouhře i třetí letošní zápas. Přestože před necelými dvěma týdny slavila s Australankou Storm Sandersovou triumf ve čtyřhře v Berlíně, v singlu tam vypadla v prvním kole a neuspěla později ani v Bad Homburgu. Celkem prohrála hned v úvodu turnaje poosmé v této sezoně.

"Bojovala jsem více se sebou než s ní. Soupeřka hrála chytře, byla vždy o krok napřed. Snažila jsem se, co jsem mohla, ale ona dnes byla lepší," citoval Siniakovou web Tenisový svět.

K motivaci jí nepřidal ani fakt, že se v letošním Wimbledonu neudělují body do světového žebříčku. "Musím přiznat, že se mi sem jelo těžko. Říkala jsem si, že i když zahraju super, nic tím nezískám. Možná i proto je na kurtu hrozně těžké se pořádně motivovat," uvedla Siniaková, která se po turnaji propadne na 91. místo světa.

České tenistce s ruskými kořeny chyběla ve Wimbledonu také trenérka Jevgenija Manjukovová. Ta má po vojenské invazi Ruska na Ukrajinu ztížené podmínky pro cestování. "Bylo jí řečeno, že smí přiletět, ale nedostala včas víza. A když někam letí, musí letět přes celý svět. Teď se vrátila domů," uvedla Siniaková.

Siniaková skončila letos v prvním kole také na Australian Open. Ve Wimbledonu byla maximálně třikrát ve třetím kole, naposledy v minulém roce. Přes úvodní kolo nepřešla v Londýně naposledy před pěti lety.

Reklama