Hlavní obsah

Tráva je naděje. Kvitová, Plíšková a spol. jdou dobývat Wimbledon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošních grandslamových dvouhrách zatím český tenis oproti minulému roku nezažil nic převratného. V Paříži z toho byla dokonce jen jedna účast ve třetím kole. Teď je tu však wimbledonská šance na reparát. V pondělí začíná na trávě v All England Clubu turnaj bez přidělovaných bodů i ruských a běloruských soupeřů. Avšak stále s grandslamovým leskem. Jak si v něm povede jedenáctka českých účastníků?

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová slaví postup do finále v Eastbourne.

Článek

Karolína Plíšková. Loňská finalistka přijde kvůli sporům organizátorů s WTA o 1300 bodů za minulý rok a vypadne z top 10. Třicetiletá bývalá jednička dál touží po grandslamu, ovšem stabilní formu po zranění ruky se jí najít nedaří. Letos má zápasovou bilanci 8-10. Ve třetím kole by mohla jít na Serenu Williamsovou.

Barbora Krejčíková. Obhajoba senzačního triumfu na Roland Garros skončila po zranění už v 1. kole, které 26letá hráčka obrečela a vypadla z první desítky. Přechod na trávu v Eastbourne jí také nevyšel. Loni uhrála osmifinále, v němž by letos mohla narazit na polskou světovou jedničku Šwiatekovou.

Petra Kvitová. Triumfem v Eastbourne ukázala, že i ve 32 letech by se jí na trávě měly všechny soupeřky obávat. Šampionka z let 2011 a 2014 by ve 3. kole mohla potkat 4. nasazenou Španělku Badosaovou.

Tereza Martincová. Semifinalistka z Nottinghamu na grandslamech už potřetí narazí na Karolínu Plíškovou. V prvním kole US Open 2019 a v loňské třetí rundě Wimbledonu proti ní ještě neuhrála set.

Kateřina Siniaková. Porazit (Raducanuová) nebo hodně potrápit (Andreescuová, Halepová) dokáže i nejsilnější soupeřky. Ale problémem je konzistence. Loni vypadla ve 3. kole, tradičně vyšší ambice mají s Krejčíkovou jako nasazené dvojky v deblu.

Marie Bouzková. Na grandslamech se 23letá tenistka prosazuje ztuha. Jako obvykle neměla štěstí na los, který ji na úvod přiřkl turnajovou sedmičku Collinsovou.

Karolína Muchová. Smůla se jí lepí na paty, v Paříži i na kotník. Po předčasném konci minulé sezony kvůli zranění musela na French Open skrečovat. Technicky nejpreciznější Češka umí zahrát i na trávě. Dvakrát (2019 a 2021) zde postoupila do čtvrtfinále. Letos  začíná s bývalou světovou jedničkou Halepovou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petra Kvitová a Karolína Muchová po finále tenisového turnaje, O pohár prezidenta ČTS

Jiří Veselý. Na trávě uhrál své nejlepší grandslamové výsledky (osmifinále 2016, 2018). Porazil zde Thiema, Schwartzmana a v roce 2019 i Zvereva. Ve druhém kole může jít na polského střelce a vítěze z Halle Hurkacze.

Jiří Lehečka. Premiéry v hlavní soutěži má letos za sebou v Melbourne i v Paříži, na první grandslamovou výhru 20letý mlladík ještě čeká. Proti tentokrát bude v 1. kole nasazený Srb Krajinovič.

Zdeněk Kolář. Na challengerech v posledních týdnech nic neuhrál, soustředí se na grandslamy. Coby ‚lucky loser' dostal šanci přivést publikum do varu, jako se mu to povedlo na Roland Garros ve skvělém zápase s favorizovaným Řekem Tsitsipasem.

Lukáš Rosol. Velký comeback 36letého veterána. Deset let poté, co se zapsal do historie výhrou nad Nadalem, pět let po poslední účasti v hlavní soutěži. Kvalifikací prošel bez ztráty setu. Zkušenostmi a nevyzpytatelným servisem by se mohl postarat o další rozruch.

Reklama

Související témata: