Hlavní obsah

Rybakinová - Džabúrová 3:6, 6:2, 6:2Velký obrat ve finále Wimbledonu! Slavný turnaj má nečekanou šampionku

Aktualizováno

Slavný Wimbledon má novou šampionku. Grandslamový turnaj na londýnské trávě ovládla po finálovém obratu kazašská tenistka Elena Rybakinová, která ve finále zdolala favorizovanou Tunisanku Ons Džabúrovou 3:6, 6:2, 6:2. Stala se nástupkyní Australanky Ashleigh Bartyové, jež ukončila kariéru. Zároveň je 23. různou šampionkou londýnského turnaje v takzvané open éře.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Jelena Rybakinová vyhrála poprvé v kariéře Wimbledon.

Článek
Fotogalerie

"Upřímně jsem ráda, že to už skončilo. Před zápasem i během něj jsem byla hrozně nervózní. Nikdy jsem nic takového necítila," řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Rybakinová.

"Chci poděkovat divákům za podporu, ale také pogratulovat Uns ke skvělému utkání. Myslím, že je pro všechny velkou inspirací. Má úžasný styl hry. Nikoho takového na okruhu nemáme a je radost proti ní hrát. Dnes jsem toho naběhala tolik, že už nemusím dál trénovat kondičku," doplnila Rybakinová.

Nasazená sedmnáctka, jež startuje za Kazachstán od roku 2018, otočila na trávě v All England Clubu vývoj finále jako první tenistka po šestnácti letech. Naposledy se podobný počin povedl v roce 2006 Francouzce Amélii Mauresmové. Džábúrovou porazila podruhé ze čtyř vzájemných zápasů. O čtyři roky starší Tunisanka nevyužila možnost stát se první grandslamovou šampionkou ze severní Afriky a arabských zemí.

"Je to pro mě smutné, ale v tenise je jen jedna vítězka. Věřím, že přesto ovlivním generace v mé zemi. Chci poděkovat svému týmu i divákům, kteří nás tu podporovali. Gratuluji také Jeleně k výbornému zápasu a snad se zase na kurtu někdy potkáme," řekla Džábúrová, kterou fanoušci v její zemi překřtili díky jejímu vystoupení ve Wimbledonu na "ministryni štěstí".

Rybakinová získá za triumf dva miliony liber (asi 58,2 milionu korun), Džábúrová obdrží více než poloviční částku. Kvůli zákazu startu ruských a běloruských sportovců jim ale organizace WTA stejně jako ostatním účastníkům Wimbledonu neudělí žádné body do světového žebříčku.

Lepší vstup do utkání měla před zraky britské vévodkyně Kate Džábúrová. Při třetí hře prolomila soupeřčin servis, brejk vzápětí potvrdila a ujala se vedení 3:1. Rybakinová navíc v dalším průběhu zkazila řadu lehčích míčků, v prvním setu udělala 17 nevynucených chyb a nakonec jej za třiatřicet minut ztratila. V turnaji přišla o sadu teprve podruhé.

Nevzdala se ale a hned v úvodu druhého setu získala brejk. Za stavu 1:2 byla Džábúrová při podání soupeřky blízko vyrovnání. Když Rybakinová po více než osmi minutách získala hru ve svůj prospěch, Tunisanka zvažovala reklamaci jejího závěrečného podání. Nakonec si to ale rozmyslela a neudělala dobře. Opakované záběry ukázaly, že byl míč v autu. Džábúrová poté ztratila servis i podruhé a Rybakinová se dostala do rytmu. V dalším průběhu dosáhla hranice 50 es v turnaji a vynutila si rozhodující sadu.

Džábúrové navíc nevyšel ani začátek třetího setu a opět přišla o servis. Druhá hráčka světa a čtvrtfinálová přemožitelka Marie Bouzkové se mohla vrátit do hry ještě za stavu 2:3, kdy měla tři brejkboly, Rybakinová je ale odvrátila a pěti míčky za sebou podání udržela.

Třiadvacátá tenistka žebříčku WTA už v závěru žádné drama nepřipustila a po třech vyhraných gamech za sebou si došla pro první grandslamový triumf v kariéře. Stala se také šestou různou vítězkou Wimbledonu za sebou a ve třiadvaceti letech je nejmladší šampionkou od triumfu Petry Kvitové v roce 2011. Češce tehdy bylo 21 let.

Mužskou čtyřhru vyhráli Australané Ebden s Purcellem

Matthew Ebden a Max Purcell vyhráli ve Wimbledonu čtyřhru. Australští tenisté v dramatickém finále porazili chorvatské obhájce titulu Nikolu Mektiče a Mateho Paviče 7:6, 6:7, 4:6, 6:4, 7:6. Čtrnáctá nasazená dvojice ovládla duel po čtyřech hodinách a šestnácti minutách a slaví první grandslamový titul.

Ebden s Purcellem začali spolu naplno hrát až letos a dostali se čtyřikrát do finále. Blízko grandslamovému triumfu byli již na domácím Australian Open, tam ale nestačili ve finále na krajany Thanasiho Kokkinakise a Nicka Kyrgiose. Na antukovém Roland Garros vypadli v prvním kole.

Ve Wimbledonu sehráli pět pětisetových zápasů a na cestě do finále odvrátili celkem osm mečbolů. Ve finále ale Mektičovi a Pavičovi nedovolili ani jeden a po semifinálovém triumfu nad turnajovými jedničkami Rajeevem Ramem a Joem Salisburym si tentokrát poradili i s druhým nasazeným párem.

Čtyřiatřicetiletý Ebden dosud na grandslamech vyhrál jen mix před devíti lety na Australian Open. O deset let mladší Purcell vybojoval první grandslamový titul. V deblu hrál na turnajích velké čtyřky potřetí finále.

Tenisový Wimbledon 2022 (tráva, dotace 40,35 milionu liber):
Dvouhra, ženy - finále:
Rybakinová (17-Kaz.) - Džabúrová (3-Tun.) 3:6, 6:2, 6:2
Muži:
Čtyřhra - finále:
Ebden, Purcell (14-Austr.) - Mektič, Pavič (2-Chorv.) 7:6 (7:5), 6:7 (3:7), 4:6, 6:4, 7:6 (10:2).
Junioři:
Čtyřhra - finále:
Gorzny, Michelsen (USA) - Debru, Inchauspe (5-Fr.) 7:6 (7:5), 6:3.
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Hovdeová (1-USA) - Udvardyová (7-Maď.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Nijkampová, Okutoyiová (Niz./Keňa) - Crossová, Mboková (4-Kan.) 3:6, 6:4, 11:9.

Reklama