Hlavní obsah

Vondroušová smetla Američanku, Strýcová zazářila. I další dvě Češky jdou dál, dvě končí

Aktualizováno

Kvarteto českých tenistek postoupilo v úvodní den Wimbledonu do 2. kola. Jako první uspěla Barbora Strýcová, která porazila v rámci svého rozlučkového turné Belgičanku Marynu Zanevskou 6:1, 7:5. Markéta Vondroušová poté zdolala Američanku Payton Stearnsovou 6:2, 7:5, Kateřina Siniaková vyřadila nasazenou čtyřiadvacítku Čeng Čchin-wen z Číny 6:3, 7:5 a na závěr zvítězila i turnajová dvaatřicítka Marie Bouzková 6:1, 6:4 nad Švýcarkou Simone Waltertovou. Neuspěla naopak Tereza Martincová, která prohrála s Argentinkou Nadiou Podoroskou 6:3, 6:7, 4:6. Kvůli zranění levé nohy odstoupila debutantka Linda Fruhvirtová, jež duel s Chorvatkou Petrou Martičovou vzdala za stavu 5:7, 7:6, 1:4.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Barbora Strýcová své úvodní vystoupení na Wimbledonu zvládla.

Článek

Wimbledonská šampionka ve čtyřhře z roku 2019 Strýcová, která se po mateřské pauze dostala v rámci rozlučkového turné do soutěže díky takzvanému chráněnému žebříčku, začala proti Belgičance Maryně Zanevské skvěle. První set ovládla poměrem 6:1 a zdálo se, že udělá se soupeřkou krátký proces.

Strýcová, jejímž londýnským maximem ve dvouhře je semifinále z roku 2019, se ovšem ve druhé sadě dostala do problémů. Prohrávala 2:5 a situace rázem vypadala jinak. Zkušená Češka se následně nechala ošetřit a možná nabrala druhý dech. Uhrála totiž dalších pět her v řadě a mohla slavit postup do druhého kola.

Markéta Vondroušová do utkání s Američankou Payton Stearnsovou výborně vstoupila a po čtvrt hodině hry vedla 4:0. Úvodní sadu poté bez potíží doservírovala a ujala se vedení.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Markéta Vondroušová zvládla úvodní wimbledonský duel podruhé v kariéře.

Druhé dějství už bylo o poznání vyrovnanější. Vondroušová však byla stále lepší hráčkou a za stavu 5:4 měla možnost dovést duel při svém servisu do vítězného konce. Poprvé v zápase však o podání přišla. Díky brejku z jedenácté hry si ovšem vybojovala druhou šanci utkání uzavřít a tentokrát již nezaváhala. Zápas ukončila čistou hrou a i díky 5 esům se podruhé v kariéře podívá na londýnské trávě do druhého kola.

Čerstvá vítězka turnaje v Bad Homburgu Siniaková si přenesla dobrou formu i do All England Clubu a do 2. kola prošla popáté. Proti Čeng Čchin-wen získala šest brejků a vyhrála šestý zápas za sebou. V další fázi narazí na Ukrajinku Lesju Curenkovou.

"Zápas byl i kvůli podmínkám velmi náročný. Dnes to nebylo úplně o tenise. Hrozně foukalo, pak se objevilo sluníčko a zase stín. Nemůžu ani říct, že jsem čerpala z formy, kterou jsem měla minulý týden. Jsem ale nadšená z toho, že jsem vyhrála," uvedla Siniaková.

Jako poslední z Češek uspěla Bouzková. Obhájkyně loňského čtvrtfinále zvládla duel s kvalifikantkou Waltertovou za hodinu a 18 minut. Postup si zkomplikovala jen v závěru, kdy nechala Švýcarku snížit z 5:1 na 5:4 a odvracela další tři brejkboly. Nakonec ale duel dotáhla do konce, využila čtvrtý mečbol. Nyní vyzve buď loučící se Estonku Anett Kontaveitovou, nebo Italku Lucrezii Stefaniniovou.

"Musím říct, že jsem dobře začala a držela tu úroveň skoro do konce. V závěru se ale sešlo blbě pár míčků. Hlavně první game, kdy jsem to chtěla doservírovat. Soupeřka potom zahrála pár bodů dobře a já začala být pasivní. Jsem ráda, že jsem to nakonec vybojovala. Podržel mě servis a to v koncovce rozhodlo," podotkla Bouzková.

Martincová sice získala proti ortodoxní antukářce Podoroské první set poměrem 6:3, když ale druhá sada dospěla do zkrácené hry, měla navrch Argentinka a srovnala na 1:1 na sety. Ve třetím dějství Martincová ihned přišla o podání a přestože se jí podařilo získat brejk zpátky, na další ztrátu vlastního servisu z pátého gemu již zareagovat nedokázala a s nejslavnějším grandslamem se loučí. V 1. kole grandslamu skončila pošesté za sebou.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Tereza Martincová 1. kolo Wimbledonu nezvládla.

Osmnáctiletá Linda Fruhvirtová nastoupila do utkání proti nasazené třicítce Chorvatce Martičové nebojácně a v první sadě byla lepší hráčkou. Doplatila však na nevyužívání brejkbolů a v koncovce sadu ztratila v poměru 5:7.

Ve druhém setu česká hvězdička získala brejk v osmé hře, ale třetí set si vynutila až v osudném tiebreaku. Ve zkrácené hře vedla Fruhvirtová 6:4, ale při sprintu k síti podklouzla a s bolestivou grimasou ve tváři si vyžádala ošetření. Chvílemi to vypadalo, že bude muset duel vzdát. Nakonec ale v utkání pokračovala a svůj třetí setbol proměnila.

V rozhodujícím dějství Chorvatka využila zdravotní indispozice české hráčky a šla do rychlého vedení. Za stavu 1:4 pak byla Fruhvirtová nucena utkání skrečovat.

Reklama