Hlavní obsah

Sasnovičová - Kvitová 2:6, 2:6Výborně! Bouzková vyřadila turnajovou pětku a zahraje si s Vondroušovou. Kvitová smetla Bělorusku

Aktualizováno

Tenistky Markéta Vondroušová a Marie Bouzková prošly do osmifinále Wimbledonu a utkají se mezi sebou o postup mezi nejlepších osm hráček turnaje. Vondroušová porazila Chorvatku Donnu Vekičovou 6:1, 7:5 a znovu vylepšila své maximum na travnatých dvorcích v All England Clubu. Loňská čtvrtfinalistka Bouzková zdolala po dvou hodinách a 37 minutách turnajovou pětku Francouzku Caroline Garciaovou 7:6, 4:6, 7:5. Do 3. kola prošla dvojnásobná vítězka turnaje Petra Kvitová, jež porazila Bělorusku Aljaksandru Sasnovičovou dvakrát 6:2. Jiří Veselý nestačil na Australana Christophera O'Connella a prohrál 3:6, 5:7, 4:6.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Vítězné gesto Petry Kvitové ve druhém kole Wimbledonu.

Článek

Ze čtyřhry se odhlásily úřadující šampionky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková.

Čtyřiadvacetiletá Vondroušová neztratila v Londýně set ani ve třetím utkání. Zahrála vítězných 15 míčů, finalistka turnaje v Berlíně a nasazená dvacítka Vekičová doplatila na 27 nevynucených chyb.

Sokolovská rodačka zahájila duel ve velkém stylu. V prvním setu ztratila Vondroušová jen devět míčků a po dvou brejcích ho ovládla za pouhých 20 minut. Přestože Vekičová pak hru zpřesnila, nedařilo se jí dlouho prolomit soupeřčin servis. Teprve za stavu 4:5 uspěla a zápas prodloužila. Hned poté ale přišla znovu o podání a Vondroušová tentokrát zápas doservírovala. Proměnila třetí mečbol.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Petra Kvitová během utkání druhého kola Wimbledonu.

"Myslím, že můj dojem z travnatého povrchu se každým dnem zlepšuje," řekla novinářům Vondroušová. "Za tyhle dny a zápasy jsem fakt vděčná. Zlomila jsem to a teď se na trávě cítím vážně dobře. Jsem klidná, věřím si. Dřív mi přišlo, že holky na trávě nepřetlačím a nemám dost síly. Teď si dokazuji, že to jde," doplnila.

Bouzková porazila Garciaovou i ve třetím vzájemném zápase, loni proti ní uspěla v osmifinále. Francouzka zahrála 51 vítězných míčů, ale udělala 52 nevynucených chyb. Češka jich zaznamenala jen 14.

Od začátku se Bouzková mohla opřít o spolehlivý servis a poté, co odvrátila tři brejkboly a jeden setbol, dospěla sada do zkrácené hry. V ní česká tenistka nedovolila stále nervóznější soupeřce ani míček a zvítězila jasně 7:0. Garciaová se však brzy oklepala a hned v úvodu druhé sady vzala Bouzkové servis. Náskok poté nepustila a srovnala.

Organizátoři před startem třetího setu přesunuli kvůli tmě hráčky z dvorce číslo 18 na osvětlený kurt číslo 1. Garciaová zahájila rozhodující sadu lépe a v páté hře získala brejk. Nedokázala jej ale potvrdit, a tak boj pokračoval. Bouzková nevyužila v osmé hře dva brejkboly, o chvíli později ale další dva odvrátila. Za stavu 5:4 neproměnila pražská rodačka dva mečboly, poté ale udržela servis a Garciaová dramatický závěr neustála. Po dalších chybách zápas ztratila a při odvracení třetího mečbolu nasměrovala míček do autu.

Nasazená devítka Kvitová porazila Sasnovičovou za hodinu a 16 minut. Třiatřicetiletá česká tenistka vyhrála sedmý zápas za sebou, před Wimbledonem triumfovala na turnaji v Berlíně. O čtyři roky mladší Sasnovičovou zdolala potřetí ze čtyř zápasů a oplatila jí v Londýně vyřazení z roku 2018. Kvitová dala pět es a zahrála 25 vítězných míčů.

"Byla jsem trochu na pozoru, každý zápas proti ní si pamatuju. Porazila jsem ji v Sydney a vloni v Indian Wells to byla také velká bitva. Věděla jsem, co od ní čekat. Z toho zápasu tady nemám hezké vzpomínky, ale dnes jsem to otočila. Jsem ráda, že jsem vyhrála," uvedla Kvitová.

První set získala v ostrém slunci díky třem brejkům. V úvodu druhé sady sice přišla o servis, soupeřce to však ihned oplatila. Od stavu 2:2 vyhrála zbývající čtyři hry a využila při servisu Sasnovičové první mečbol.

"Od rozehrávky jsem se necítila úplně dobře. Vůbec mi to nelítalo a byla jsem zabrzděná. Nepředvedla jsem úplně dobrý tenis a ani servis mi moc extra nešel. Stejně jsem to ale vybojovala," řekla Kvitová, která příště narazí na Srbku Nataliju Stevanovičovou.

Devětadvacetiletý Veselý, který startoval po loňském zranění stehenního svalu díky chráněnému žebříčku, nenavázal na vítězství nad turnajovou dvaadvacítkou Američanem Sebastianem Kordou. Proti O'Connellovi získal jen jeden brejk a čtyřikrát o servis přišel. Nepomohlo mu ani 16 es a 36 vítězných míčů. Doplatil na 36 nevynucených chyb, Australan jich měl jen 15. Veselý naposledy vypadl ve 2. kole Wimbledonu před dvěma lety, vloni se dostal o kolo dál.

Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 44,7 milionu liber):
Muži
Dvouhra - 2. kolo:
VESELÝ (ČR) - O'Connell (Austr.) 3:6, 5:7, 4:6
Čtyřhra - 1. kolo:
PAVLÁSEK, Behar (ČR/Urug.) - Andreozzi, F. Cerúndolo (Arg.) 6:1, 7:6 (7:5)
Ženy
Dvouhra - 2. kolo:
KVITOVÁ (9-ČR) - Sasnovičová (Běl.) 6:2, 6:2
3. kolo:
VONDROUŠOVÁ (ČR) - Vekičová (20-Chorv.) 6:1, 7:5
BOUZKOVÁ (32-ČR) - Garciaová (5-Fr.) 7:6 (7:0), 4:6, 7:5
Čtyřhra - 1. kolo:
STRÝCOVÁ, Sie Šu-wej (ČR/Tchaj-wan) - Blinkovová, Gračovová (Rus./Fr.) 6:1, 6:2
Eikeriová, Panovová (Nor./Rus.) - L. FRUHVIRTOVÁ, Putincevová (ČR/Kaz.) 6:2, 2:6, 7:5
Ostatní výsledky Wimbledonu zde

Reklama