Hlavní obsah

Vzácná výjimka! Wimbledon povolil hráčům ukrajinské symboly na oblečení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co byli ruští a běloruští tenisté vyřazeni z Wimbledonu, učinili organizátoři turnaje další gesto na podporu Ukrajiny. Jedná se o drobnou úpravu jinak tradičního a striktního dress codu. Tenisté budou nově moci svůj kompletně bílý hrací oděv ozdobit žluto-modrými symboly, tedy barvami vyjadřující solidaritu s Ukrajinou. Netrvalo dlouho a jako první stuhou ozdobila kšiltovku Polka Iga Šwiateková.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Polka Iga Šwiateková ozdobila v zápase proti Janě Fettově kšiltovku žluto-modrou stuhou na podporu Ukrajiny.

Článek

Nejprestižnější tenisový turnaj Wimbledon si zakládá na přísném dress codu, který musí dodržovat všichni účastníci. Hráči a hráčky musí být oblečeni do vhodného tenisového oděvu bílé barvy, výjimkou není ani (viditelné) spodní prádlo. To platí od okamžiku, kdy účastník vstoupí na kurt. Wimbledon ale podle všeho nyní udělal vzácnou výjimku.

Podle zpráv ze Spojeného království úředníci All England Clubu neoficiálně upravili pravidla tak, aby hráči mohli na letošním Grand Slamu nosit symboly v ukrajinských barvách. Právě to má sloužit jako podpora pro válkou zdecimovanou Ukrajinu. Po vyřazení ruských a běloruských tenistů se tak jedná o další radikální krok.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Polka Iga Šwiateková ozdobila kšiltkovku stuhou na podporu Ukrajiny.

Jako první solidaritu směrem k Ukrajině projevila Polka Iga Šwiateková. Světová jednička v duelu proti Chorvatce Janě Fettové ozdobila kšiltovku žluto-modrou stuhou, tedy barvami Ukrajiny. Očekává se, že gesto napodobí také ukrajinské hráčky Lesia Tsurenková a Anhelina Kalininová, které změří síly již ve 2. kole. Prvně jmenovaná nejprve přiznala, že nevěděla, zda to pravidla Wimbledonu umožňují.

„Můžeme nosit stuhu během zápasu?" zeptala se Tsurenková během pondělní tiskové konference. „Nebyla jsem si tím jistá. Nevím, jestli to umožňují pravidla Wimbledonu," dodala nejistě ukrajinská hráčka.

Obě ukrajinské hráčky během tiskové konference znovu připomněly kruté okamžiky v rodné zemi. „Žiji jako mnoho Ukrajinců, nikdy nevíte, co se zítra stane. Ani ticho neznamená bezpečí," vyjádřila se Kalininová, která finanční obnos z Wimbledonu použije na přestavbu zničeného rodinného domu na Ukrajině.

Reklama