Hlavní obsah

Alcaraz - Djokovič 1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4Wimbledonské finále snů! Djokovič na kolenou, Alcaraz ovládl nejslavnější turnaj světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Útok Novaka Djokoviče na osmý wimbledonský triumf v kariéře neměl šťastný konec. Nad síly srbského grandslamového rekordmana byl dvacetiletý Španěl Carlos Alcaraz, který o 16 let staršího srbského tenistu přemohl po 4 hodinách a 43 minutách 1:6, 7:6, 6:1, 3:6 a 6:4. Djokovič mohl v případě vítězství srovnat hned dvě maxima, jednak počet vítězství Rogera Federera a pak také absolutní maximum 24 grandslamových vavřínů Margaret Courtové. Ale nebylo mu to dopřáno.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Španěl Carlos Alcaraz s trofejí pro vítěze Winbledonu.

Článek
Fotogalerie

„Musím pochválit jeho výkon, ukázal kvalitu hlavně v závěru zápasu. Hrál skvěle, takže gratuluju. Myslel jsem, že s tebou budu mít problémy hlavně na antuce a betonu, ale dokázal jsi, že jsi silný i na trávě," řekl Djokovič, kterého přemohlo dojetí.

Jenže trofej pro šampiona předávala princezna Catherine světové jedničce, které do Wimbledonu přiletěl fandit i španělský král Filip. Alcaraz tak přerušil sérii 34 výher Djokoviče na wimbledonské trávě. „Je to pro mě splněný sen," řekl šampion, který hrál teprve na svém čtvrtém turnaji na tomto povrchu. „I kdybych prohrál, byl bych na sebe pyšný." Alcaraz je po 17letém Borisi Beckerovi (1985) a 20letém Björnu Borgovi (1976) třetím nejmladším hráčem, který získal wimbledonský titul v Open éře.

„Takové zápasy člověk nikdy neprohrává rád, ale myslím, že až se všechny emoce usadí, musím být hodně vděčný. Vyhrál jsem tu mnoho těžkých zápasů. Možná jsem vyhrál pár finále, která jsem měl prohrát, takže je to vyrovnané. Ale je těžké to spolknout, když jste tak blízko," smutnil Djokovič.

Djokovič měl do rekordního 35. finále grandslamu lepší vstup. V úvodu dvakrát prolomil soupeřův servis, získal vedení 5:0 a po pětatřiceti minutách bral první set. Ve druhé sadě Alcaraz hru vyrovnal a rozhodnutí přišlo ve zkrácené hře. V ní Djokovič nevyužil za stavu 6:5 setbol a Španěl třemi míčky za sebou vývoj otočil. Set zakončil povedeným returnem po čáře. Djokovič nenavázal na předchozích 15 vyhraných tie-breaků na grandslamech po sobě.

Djokovič nechytil ani úvod třetího setu. Přišel o podání a jeho odpor definitivně zlomila pátá hra, která trvala přes 26 minut, šla přes třináct shod a Alcaraz v ní proměnil sedmý brejkbol. Španěl poté získal i zbývající dvě hry a dělil ho set od vítězství. Srbský tenista se nicméně oklepal a pomohly mu dva odvrácené brejkboly v úvodu čtvrté sady. Poté prolomil dvakrát Alcarazův servis a vynutil si rozhodující set.

V něm měl za stavu 1:0 šanci na brejk, ale při smeči zahrál míč do sítě. Alcaraz vývoj otočil a Djokovič zlostí rozbil raketu o sloupek sítě. Španěl utekl do vedení 3:1 a soupeři už do konce utkání nepovolil jediný brejkbol. Po proměněném mečbolu padl radostí na trávník. V duelu zahrál 66 vítězných míčů.

WIMBLEDON (tráva, dotace 44,7 milionu liber):
Muži:
Dvouhra - finále:
Alcaraz (1-Šp.) - Djokovič (2-Srb.) 1:6, 7:6 (8:6), 6:1, 3:6, 6:4

Reklama