Hlavní obsah

Žádné body do žebříčku? ATP hrozí Wimbledonu za vyloučení Rusů a Bělorusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelé Wimbledonu rozhodli, že se ruští a běloruští tenisté nesmí kvůli invazi na Ukrajině zúčastnit turnaje. Proti tomuto rozhodnutí však vystoupila řada hráčů, včetně světové jedničky Novaka Djokoviče či Rafaela Nadala. Organizace ATP navíc vážně uvažuje o tom, že by hráči za třetí grandslam letošní sezony nedostali body do světového žebříčku. Finální rozhodnutí by mělo padnout v nejbližší době.

Foto: Juan Medina, Reuters

Novak Djokovič v zápase s Gaëlem Monfilsem

Článek

Britská média uvádějí, že výkonný ředitel organizace ATP Andrea Gaudenzi nemá příliš na výběr a musí vyslyšet hlasy hráčů, kteří s vyloučením Rusů a Bělorusů z Wimbledonu nesouhlasí. Rozhodnutí o případném nepřidělování bodů za travnatý turnaj do žebříčku by mělo být ratifikováno v nejbližších dnech.

Pokud by byl návrh schválen, stal by se z třetího grandslamu letošní sezony v podstatě exhibiční turnaj. O podobném kroku uvažuje i ženská organizace WTA. Obě organizace se od začátku proti rozhodnutí pořadatelů Wimbledonu vymezují a nadále tenistům z obou vyloučených zemí umožňují startovat pod neutrální vlajkou.

Představitelé britské tenisové asociace rozhodnutí zdůvodňují tím, že případný úspěch, ale i samotná účast ruských a běloruských tenistů by jen nahrávala ruské propagandě. Deník Daily Mail uvedl, že se v této záležitosti „schyluje ke vzpouře" a že generalita ATP situaci probírala jak na nedávném turnaji v Madridu, tak nyní v Římě.

ATP se spolu s vedením ženského okruhu WTA a mezinárodní tenisovou federací ITF v reakci na invazi na Ukrajinu shodlo na vyloučení Rusů a Bělorusů z týmových soutěží, nicméně na turnajích jim pod neutrální vlajkou start umožnily.

Wimbledon je však na zmíněných strukturách nezávislý a nemusí se jejími závěry řídit. Bodový systém a žebříčky však vlastní ATP a WTA, které mohou turnaji body odebrat. A případné další sankce zmíněných organizacímohou dopadnout na ostatní turnaje vlastněné Britskou tenisovou asociací LTA, například v Queensu, které už spadají pod pravomoci profesionálních okruhů.

Reklama

Související témata: