Hlavní obsah

Z absolutního vrcholu k zoufalství. Bývalá světová jednička zažívá tvrdý pád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sice stále figuruje na velmi solidním třináctém místě žebříčku WTA, nicméně už nyní je jasné, že na konci sezony vypadne minimálně z elitní čtyřicítky. Bývalá světová jednička Garbině Muguruzaová tak zažije jeden z nejhorších roků na okruhu WTA.

Zklamaná Garbině Muguruzaová musela vzdát první kolo v San Diegu.

Článek

Přitom o jedenáct měsíců zpět se dvojnásobná grandslamová šampionka radovala v mexické Guadalajaře z jednoho ze svých největších triumfů, když po finálové bitvě s Anett Kontaveitovou ovládla Turnaj mistryň.

Nyní už je ale jasné, že se na závěrečný turnaj pro nejlepších osm hráček sezony nedostane, a tudíž přijde o 1250 bodů, které nemůže obájit. I proto bude následovat tvrdý žebříčkový pád.

Do nové sezony přitom vstupovala ze třetího místa světového žebříčku, jenže v aktuálním roce nasbírala jen 12 výher a rapidní pokles její formy zůstává jednou ze záhad uplynulého tenisového roku na ženské tour. Úspěšnost zápasů má jen 41,14 procent (poměr porážek 12:17), což je pro ni vůbec nejhorší v kariéře.

Letošní neúspěch má možná kořeny už v samotném začátku roku, kdy kvůli koronavirové nákaze všech členů jejího týmu cestovala do Austrálie sama. A na prvním grandslamu sezony se poroučela už ve druhém kole. „Bylo pro mě těžké přijet do Austrálie a podávat dobré výkony. Fyzicky jsem se necítila v nejlepší formě. Byl to celkem stresující start do sezóny," přiznala.

Žádný zázrak se ale v jejím podání nekonal ani mimo Austrálii. Coby obhájkyně titulu v Dubaji opět vypadla už ve druhém zápase. V Dauhá upoprvé vyhrála dva zápasy za sebou, následně ale s Jelenou Ostapenkovou uhrála jen čtyři gamy a pak se znovu vrátila do výsledkové bídy.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený GАЯВIÑE МUGUЯUΖΑ (@garbimuguruza)

Na French Open a ve Wimbledonu, kde dříve slavila tituly, tentokrát vypadala už v prvním kole.

„Posledních šest měsíců bylo hodně tvrdých. Vstřebávat porážky, frustrace a tlak. Hrát na Roland Garros a ve Wimbledonu, které tak miluji, a kde navzdory obrovské snaze celého mého týmu nedokážu předvést svůj tenis, je pro mě tvrdá rána. Svým fanouškům, kteří do mě vkládají naděje, se omlouvám. Doufám, že druhá půlka roku bude snesitelnější a alespoň najdu znovu ty dobré pocity ze své hry," napsala po wimbledonském krachu na Instagram.

Alespoň dva zápasy za sebou dokázala vyhrát znovu až na US Open, kde ji ve třetím kole vyřadila Petra Kvitová. Ale to byl opět jen ojedinělý „úspěch". Mizérie vyvrcholila minulý týden v San Diegu, kde za stavu 0:5 vzdala Číňance Čeng Čchin-wen.

„Trpím tím, že se marně snažím hrát tenis, který jsem předváděla loni. To mě sráží. Musím na to už zapomenout. Ten tlak mě dostává dolů," přiznala Španělka.

Navzdory sérii neúspěchů i nadále spolupracuje s někdejší koučkou Karolíny Plíškové Conchitou Martínezovou. Otázkou ale je, zda v ní dokáže znovu probudit zabijáka, která bude útočit na nejcennější tituly. Tentokrát však ze zadních pozic.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová zítra 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.