Hlavní obsah

Z kvalifikace mezi osmičku. Noskové stojí v cestě nevyzpytatelná Ukrajinka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě jako teenagerka stihla Dajana Jastremská (23) vyhrát tři tituly WTA a na grandslamech se dostat mezi nasazené hráčky. Poslední dva roky ale ukrajinská tenistka na turnajích velké čtyřky vypadávala v prvním kole, až na nich začala hrát kvalifikace. Z ní teď v Melbourne vystřelila až do čtvrtfinále. A pak se v tom vyznejte… Příští soupeřka Lindy Noskové je nevyzpytatelná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání 4. kola Australian Open Nosková - SvitolinováVideo: sntv

 
Článek

Vyhrát grandslam z pozice kvalifikantky už ale není nemožné, což na US Open 2021 dokázala Britka Emma Raducanuová. „A pak někde řekla, že nejtěžší bylo druhé kolo kvalifikace,“ podivoval se daviscupový vítěz z roku 1980 Tomáš Šmíd.

Zatímco Novak Djokovič jen výjimečně někoho pustí ke grandslamovému titulu, ženská dvouhra je mnohem nepředvídatelnější, a tudíž i zábavnější. Od roku 2018 měly grandslamové singly 13 premiérových vítězek, včetně Barbory Krejčíkové a Markéty Vondroušové. A jen 3 premiérové vítěze (Thiem, Medveděv, Alcaraz).

Češky proti Jastremské v roce 2023
Indian Wells: Krejčíková 6:1, 6:2
Birmingham: Martincová 6:3, 7:6
Praha: Valentová 1:6, 4:6
Grodzisk: Martincová 7:6, 2:6, 0:6
Kluž: Bartůňková 7:5, 6:4

Ostatně i letos se v Melbourne může vyloupnout naprosto nečekaná šampionka. Kromě Noskové s Jastremskou je ve hře i další Ukrajinka Kosťuková, Ruska Kalinská a čeká se na vítězku osmifinále mezi Francouzkou Dodinovovou a Číňankou Čeng Čchin-wen. Kdo by tohle před začátkem Australian Open čekal…

„V některých chvílích jsem cítila, že jsem příliš nervózní a přecitlivělá, ale pak jsem se uvolnila a řekla jsem si, že to bude tak, jak si to zařídím,“ prohlásila Jastremská po výhře nad Běloruskou Viktorií Azarenkovou. A předvedla, že někdy je důležitější mít „silnou“ hlavu než tunu zkušeností.

Poslední dva roky byly pro Jastremskou složité. Po zahájení ruské agrese vůči Ukrajině se dva dny skrývala v podzemním parkovišti v Oděse, než ji rodiče poslali se sestrou do Francie. Hrát tenis a myslet na své blízké sužované válkou moc nezvládala. V Melbourne po výhře v 1. kole nad Vondroušovou řekla Jastremská divákům, že dům její babičky před pár dny zasáhla ruská raketa… Přesto se teď na kurtu zvládá soustředit a odehrát výborné zápasy.

V Austrálii ovšem dobrou psychiku ukázala i Nosková, která se po nečekané výhře nad světovou jedničkou Igou Šwiatekovou nerozsypala a na svůj osmifinálový duel s Elinou Svitolinovou dorazila připravená a soustředěná. „Myslím, že jsem se mentálně nastavila velmi dobře,“ tvrdila Nosková po skreči soupeřky.

Proti Jastremské už česká tenistka nebude ve středečním čtvrtfinále nastupovat na kurt v roli té, co by mohla překvapit. Melbourne se může těšit na střet dvou hráček, jejichž aktuální forma je katapultovala do dosud neprobádaných výšek. Teď půjde o to, kdo si na ně zvykne rychleji a nerozklepe se z šance, která se nějakou dobu zase nemusí opakovat.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.