Hlavní obsah

Zářila v Nadalově akademii, teď ji čeká Wimbledon. Dvanáctiletá česká naděje si říká o pozornost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro české tenistky ve Wimbledonu už zápasy ve dvouhrách skončily, na Veroniku Sekerkovou ale souboje organizované All England Lawn Tennis Clubem teprve čekají. Dvanáctiletá nadaná dívka se od čtvrtka zúčastní londýnského turnaje nejlepších hráček do 14 let.

Foto: Rodinný archiv

Dvanáctiletá Veronika Sekerková v akademii Rafaela Nadala zářila.

Článek
Fotogalerie

Zdá se, že zásoby talentovaných českých teenagerek jsou bezedné. Po Lindě Noskové, Lucii Havlíčkové, Lindě a Brendě Fruhvirtových, Sáře Bejlek či Nikole Bartůňkové se o slovo hlásí další velká naděje.

Sekerková se na akci, kde se představí 16 nejlepších dívek ve své kategorii z celého světa, kvalifikovala jako vítězka neoficiálního mistrovství Evropy hraného v akademii Rafaela Nadala na Mallorce.

„Už jsem se účastnila i mnoha turnajů Tennis Europe po celé Evropě, ale toto bude určitě největší a nejvýznamnější akce," těší se Sekerková, jež bude 13. narozeniny slavit až v září. „Popravdě jsem čekala, že se tam dostanu až tak ve 14 letech, ale je to skvělý pocit. Možná tam budu úplně nejmladší..."

To ale neznamená, že by měla menší ambice. „Spokojená budu, pokud vyhraju. Kdyby se mi to nepodařilo, tak se o to pokusím příští rok, kdy ještě budu patřit do kategorie U14. Když o tom tak přemýšlím, tak by nebylo špatné vyhrát Wimbledon v kategorii U14, pak U18 a pak samozřejmě i dospělý Wimbledon. No uvidíme," říká se zdravým sebevědomím.

Při první návštěvě Mekky tenisu na trávě jí bude kromě táty doprovázet také kouč ze Štvanice Petr Vaníček.

„Je bezvadné, že máme mít úplně stejné zázemí jako hráči, kteří hrají klasickou juniorku. Budeme bydlet na stejném hotelu, využívat stejné šatny a zázemí se vším komfortem a servisem," líbí se hráčce, které po příletu do Anglie musely stačit 3 tréninkové dny, aby si zvykla na trávu.

Foto: Rodinný archiv

Veronika Sekerková je připravena na Wimbledon.

„To je ale luxus. Minule, když jsem hrála v Anglii kvalifikační turnaj v Roehamptonu, tak jsem měla pouze jeden trénink před tím, než jsem do turnaje nastoupila. A to byla moje první zkušenost na trávě," povzdechla si.

Zda pro účastníky připravují pořadatelé i setkání se současnými aktéry závěrečných kol Wimbledonu, před odletem mladičká tenistka netušila.

„Ale i kdyby byl připravený nějaký doprovodný program, tak já se ho nejspíš nezúčastním. Během turnaje na tyto akce nemám moc pomyšlení, soustředím se jen na zápasy a pak relaxuji na hotelu. Budeme mít volný vstup do areálu a možnost sledovat zápasy ostatních hráčů, ale využiju tuto možnost asi pouze před turnajem, pak už se budu soustředit jen na své zápasy," plánovala Sekerková.

Pak už vlastně ani nepřekvapí, že nemá žádné idoly, ke kterým by vzhlížela. „Snažím se hrát svůj vlastní tenis a nesnažím se nikoho napodobovat," říká dívka, kterou občas stylem přirovnávají k Martině Hingisové. Za takovou kariéru ozdobenou pěti grandslamovými tituly ve dvouhře a postem světové jedničky by se asi nikdo nezlobil.

Zatímco vrstevníkům začaly prázdniny, Sekerkovou čeká hlavně spousta tenisu. „Po Wimbledonu se koná mistrovství Evropy hráčů do 14 let v Mostě a několik dalších Tennis Europe turnajů, např. ve Francii, Německu, Belgii a přiznám se, že ještě nevím, kde všude. Dovolenou u moře jsem stihla už teď v červnu a možná vyrazíme k moři ještě koncem prázdnin nebo v září. Ale stejně jako každý rok budou moje prázdniny převážně o tenise."

Sekerková je ze sportovní rodiny, jako předmět konverzace ale u ní doma tenis kupodivu nevede.

„Mnohem častější téma je doma fotbal. Táta (Ivo) je fotbalový trenér a trénuje mladšího bráchu na Bohemce. A fotbal se hraje často i u nás na zahradě. Tenis si doma nezahraju, ale to mi nevadí. I fotbal mám ráda, nejraději chytám v bráně. Když nejsem nikde na turnaji, tak trávím většinu volného času tak, že lítáme venku s bráchou a kamarády od nás z okolí. Bydlíme v okrajové části Prahy 6, kde se žije jako na vesnici. Kromě fotbalu jezdíme na kole, v létě se chodíme koupat do biotopu," říká Sekerková, která už by od podzimu chtěla dát dětství, co se týká sportu, vale a hrát turnaje ženského okruhu Mezinárodní tenisové federace.

„Doufám, že se mi bude dařit a začnu se posouvat co nejvýše na žebříčku ITF," plánuje dvanáctiletá tenistka, která si stanovila opravdu vysoké mety.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 Cristianová - Krejčíková 2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton