Hlavní obsah

Život a doba patriarchy Richarda. Film o otci Williamsových je kontrolovaná verze příběhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oscarový fackovací skandál ještě nevychladl. Will Smith, který napadl moderátora Chrise Rocka na jevišti kvůli nejapnému žertu o hercově manželce, už se kvůli incidentu veřejně kál. Za svou oceněnou kreaci ve filmu Král Richard: Zrození šampionek ale na sebe pyšný být může.

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

Herec Will Smith.

Článek

Příběh Richarda Williamse, který ze svých dcer Venus a Sereny vychoval jedny z nejlepších tenistek v historii, však mohl být mnohem dramatičtější. Snímek o umanutém selfmademanovi je nakonec uhlazenou verzí filmu Straight Outta Compton. Cestou z města v sousedství Los Angeles, které ovládají gangy, není hip hop, jako v případě skupiny N.W.A., ale 'bílý' sport.

"Ve vedlejší místnosti nám spí šampionky," říká Williams ve filmu své manželce Oracene.

Král Richard jinak opakuje pro tenisové fanoušky dobře známé detaily. Když se Williams doslechl, že rumunská vítězka French Open 1978 Virginia Ruziciová vydělala během čtyř dnů 40 tisíc dolarů, oznámil své manželce, že si budou muset pořídit ještě další děti. A pro své dosud nenarozené dcery vypracoval manuál čítající 78 stránek, který z nich měl stvořit šampionky.

Nemilosrdnými tréninkovými metodami dal Williams svým dcerám skvělé základy, díky kterým zcela dominovaly mezi vrstevnicemi.

Film končí prvním profesionálním turnajem čtrnáctileté Venus v San Jose, kde dostala pod tlak i tehdejší světovou dvojku Španělku Arantxu Sanchezovou-Vicariovou.

Závěrečné titulky už jen připomenou, kam až se tenisové sestry dostaly - Venus k sedmi grandslamovým titulům ve dvouhře, Serena dokonce ke 23, což je rekord Open éry.

Serena s Venus v roli producentek

Na vyhlašování Oscarů se osmdesátiletý Williams na rozdíl od svých dcer neobjevil. Po sérii mrtvic mu to neumožňuje zdravotní stav. Ze samotného nápadu natočit o něm životopisný snímek prý ale moc nadšený nebyl.

Nakonec však kývnul, když měl jistotu, že nad filmem budou mít kontrolu Serena s Venus, v titulcích uvedené jako výkonné producentky filmu, které s dalšími sestrami vybíraly i režiséra (Reinaldo Marcus Green).

"Rodina měla obavy, aby Richard nebyl zobrazen falešně," potvrdil další z producentů Trevor White.

Ve výsledku to znamená, že ve filmu zůstaly hlavně vzpomínky na to, jak se Williams s dcerami protáhl na trénink Petea Samprase nebo jak neúnavně polemizoval s největšími trenérskými esy v branži.

"Nevychovávám jednoho Michaela Jordana, ale hned dva," říká ve filmu.

Zatímco rodičové na turnajích jsou vůči svým ratolestem přehnaně kritičtí, Williams své dcery ponouká, aby si zápasy hlavně užily, což se podle řady svědectví míjí s realitou. Klan Williamsových byl prý mnohem bojovnější.

Serena a Venus ale měly dozor nad scénářem a nakonec se řešily spíš maličkosti, jako byla příliš zaprášená dodávka, ve které 'Král Richard' vozil svých pět princezen. Williamsova choť totiž měla už tři dcery z prvního manželství, zatímco její partner své děti z předchozího svazku tajil. A měl jich rovnou pět, což Oracene, se kterou se v roce 2002 rozvedl, na začátku jejich vztahu nepřiznal.

Film už nezabrousí do doby, kdy se Williams stal jednou z nejrozporuplnějších postav tenisové scény. Několikrát byl obviněn z ovlivňování vzájemných zápasů svých dcer, zatímco sám osočil pořadatele a diváky turnaje v Indian Wells z rasismu.

Při sledování 145 minut dlouhého filmu se tak nejde ubránit dojmu, že šlo stvořit mnohem šťavnatější portrét fascinující osobnosti. O to ale podle všeho nebyl zájem.

"Ten film je náš milostný dopis Richardovi," prohlásila Isha Priceová, Williamsova nevlastní dcera.

Reklama

Související témata: