Hlavní obsah

Životní sezona! Výsledkově i pocitově, hřeje Plíškovou. A přiznává, že do Říma se jí nechtělo

Praha

Plná sebevědomí odletí česká tenistka Karolína Plíšková ve středu do Paříže, kde se od neděle hraje prestižní French Open. Sedmadvacetiletá rodačka z Loun vyhrála v minulém týdnu turnaj v Římě. „Nikdy by mě nenapadlo, že právě tam se dočkám triumfu," směje se česká jednička při bilancování dosavadního průběhu sezony.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Karolína Plíšková ovládla turnaj v Římě

Článek

Plíšková v letošním roce vyhrála turnaj v Brisbane, pak prošla do semifinále Australian Open, hrála finále v Miami a nyní nenašla přemožitelku v Paříži. „Prožívám životní sezonu. Výsledkově i pocitově. Jsem solidní od začátku roku. Hraju nejlepší tenis. Přijde mi, že jsem stabilní a vyvarovala jsem se nějakého propadáku. Mám sebedůvěru v sebe, v tým. Všechno funguje," rozplývá se Plíšková, které aktuálně patří druhá příčka světového žebříčku. Jde o nejlepší pozici na žebříčku od doby, kdy mu sama vládla.

Sestřih finálového utkání v Římě: Karolína Plíšková - Johanna Kontaová

Přitom už od březnového turnaje v Miami ji trápilo záhadné virové onemocnění, které české hráčce způsobovalo bolesti kloubů. V důsledku toho musela odstoupit z turnaje v Praze v úvodu května. „Brala jsem antibiotika, pak kortikoidy. Ty jsem vlastně užívala ještě v okamžiku, kdy jsem cestovala do Madridu. Tam turnaj dopadl spravedlivě, protože jsem šla do zápasu po dvou dnech tréninku. Ale i v důsledku rychlého vyřazení jsem měla prostor potrénovat před Římem," vrací se Plíšková ke zdravotním patáliím.

„Musím si hlídat imunitu a dávat bacha, abych neonemocněla. Tělo není ve stoprocentním stavu, zápěstí mě bolí. Myslela jsem, že nejúčinnější bude klid, ale paradoxně pomáhá pohyb. Když se hýbu, jsou klouby dobré. Rozhodně mě v zápasech nelimitují," vypravuje Plíšková.

Semifinále turnaje v Římě: Plíšková - SakkariováVideo: sntv

Nicméně tréninkový výpadek před Římem ji od cesty do hlavního města země na Apeninském poloostrově odrazoval. „Nevěřila jsem, že bych mohla uspět. Dlouhodobě se mi tam nedařilo. Nebyl to můj oblíbený turnaj, měla jsem ho za zakletý a v hlavě nosila, že mohu vyhrát kterýkoliv podnik z okruhu, ale nikdy Řím," culí se Plíšková.

Postupně však skolila všechny soupeřky. „Nekladla jsem si žádné cíle. Prostě jsem ze začátku jen bojovala. Určitě mi pomohlo, že jsem kvůli deštivému počasí jako spousta jiných holek nemusela hrát dva zápasy v jednom dni. A když jsem došla do semifinále, už jsem si věřila," rekapituluje cestu k nečekanému vítězství.

Foto: Stringer, Reuters

Karolína Plíšková slaví postup do finále turnaje v Římě

„Českým hráčkám se v Římě nikdy nedařilo. I proto jde o největší antukový titul mojí kariéry. A mám radost i kvůli Conchitě, která má na tamní zdi slávy čtyři triumfy," připomíná Plíšková veleúspěšnou minulost trenérky Conchity Martínezové. „Jsem z té spolupráce nadšená," rozplývá se česká hráčka a napjatě vyhlíží bitvy v Paříži.

Do města pod Eiffelovou věží odlétá už ve středu ráno, byť French Open startuje až v neděli. „Chci být na místě trošku s předstihem. Mám pocit, že se takový přístup vyplácí," vysvětluje.

Pronajala si domek v pěší vzdálenosti od kurtů a bude doufat, že potvrdí formu z Říma: „Nic mě nebolí, dohnala jsem manko z tréninku. Ujistila jsem se, že na antuce mohu hrát, přestože při hře na tomhle povrchu mám určitě rezervy. Musím si sama nastavit nějakou laťku, ale nejsem hlavní adeptka na vítězství."

Reklama

Související témata: