Hlavní obsah

Zkušený Dán je novým fyzioterapeutem tenisty Berdycha

Londýn

Postarší muž v brýlích je novým členem týmu tenisty Tomáše Berdycha. Od asijské série turnajů českou jedničku doprovází dánský fyzioterapeut Per Bastholt, který dlouhá léta pracoval na okruhu ATP a loni se staral o tělo či výživu bývalé světové jedničce Victorii Azarenkové z Běloruska.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych během utkání Turnaje mistrů proti Stanislasi Wawrinkovi.

Článek

Zkušeného fyzioterapeuta hledal Berdych od letošního léta, kdy nebyl zdravotně v pořádku. "Nejdůležitější je, aby byla daleko lepší prevence. Nechci řešit problémy, ale předcházet jim," řekl Berdych v Londýně na Turnaji mistrů. Proto vyměnil Portugalce Seria Ferraze za Dána Bastholta žijícího ve Francii, který dělal fyzioterapeuta také švédskému daviscupovému týmu nebo čtyři roky fotbalistům AS Monako.

Berdych byl s Bastholtem před Londýnem na turnajích v Pekingu, Šanghaji a Paříži. "Má spoustu zkušeností, je to starší borec, než jsem měl dřív, a tahle profese je hlavně o zkušenostech. Dokáže problémy řešit daleko líp," řekl Berdych.

"Znám všechna tenisová zranění, znám trochu tenis. Neříkám, že rozumím tenisu hodně, ale vím, co dělá tělu, kdy musí být Tomáš opatrný, jaká konkrétní cvičení musíme dělat. S tím mu mohu pomoci," řekl Bastholt o svém přínosu.

Berdych patří ve špičce mezi hráče s většími svaly. Podle dánského odborníka je ale dobře vybalancovaný a netrpí u tenistů obvyklými disproporcemi. "Zapracovat bych chtěl na pánevní oblasti. Všechny pohyby vycházejí odtud. Budeme se soustředit na větší pohyblivost kyčlí, aby se zlepšila pohyblivost na kurtu," řekl Bastholt.

Klade důraz na stravu

Velký důraz klade nový člen Berdychova týmu na stravu. "Drobnosti tam jsou, ale nesmí se to dramaticky měnit," řekl tenista. Bastholt se ale ve spojení s jídlem sám nazval "fanatikem" a považuje stravu za důležitou. "Tomáš nevypadá, že by s tím měl nějaké problémy, ale vždycky kontroluju, co jí. A hlavní je, co má v těle čtyřiadvacet hodin před zápasem, tehdy si tělo ukládá vše důležité," konstatoval Bastholt.

Dán může porovnávat tenisty a fotbalisty. A muži s raketou v ruce si z jeho pohledu svých těl více váží. "Protože vědí, že když nejsou úplně zdraví, tak nebudou mít body, peníze na živobytí. Jsou mnohem zodpovědnější. Ve fotbale to teprve přichází, zlepšuje se to, ale není to to samé. Ve fotbale jsou paranoidní," mínil fyzioterapeut.

S pětapadesátiletým odborníkem by rád Berdych spolupracoval i příští rok. "Snad jsme našli společnou řeč, co kdo od toho očekává, a myslím, že by to mohlo klapnout a pokračovat dál," přál si tenista. Bastholt je spolupráci také nakloněn, ale má zároveň i společnost, která distribuuje po Evropě barevné tejpy. "Doufám, že budu schopný něco vyjednat, protože to vypadá, že spolu vycházíme dobře," řekl Dán.

Reklama

Související témata: