Hlavní obsah

Zlá krev, že Macháč nehraje? To neexistuje, říká kapitán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Austrálie si Tomáš Macháč přivezl životní grandslamové výsledky v singlu i v deblu, žebříčkový posun na 66. místo a hlavně formu jako zvon. Přesto se kapitánovi českého týmu Jaroslavu Navrátilovi nevešel do sobotní sestavy na úvodní dvouhry kvalifikačního duelu s Izraelem ve Vendryni.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz).

Tomáš Macháč během přípravy na daviscupový duel s Izraelem

Článek

„Začali jsme s přípravou už v neděli, v pondělí kluci odtrénovali dalších pět hodin a Tomáš za námi dorazil až v úterý po obědě. Vlastně přišel o tři dny,“ vysvětloval Navrátil. „Že nenastoupí, jsme si řekli už ve čtvrtek. Ještě v pátek ráno hrál jen tři čtvrtě hodiny a říkal, že je unavený. Povídal mi, že by rád hrál a je na něm vidět, že je ve formě, krásně tenis cítí. Ale je zbytečné riskovat, když tam mám mladého kluka, který hrál v Austrálii taky dobře,“ osvětlil kapitán, proč na dvouhru kromě jedničky Jiřího Lehečky zapsal Jakuba Menšíka.

Ten prožil na jižní polokouli víc než solidní měsíc, prosvištěl grandslamovou kvalifikací a v Melbourne ho po pětisetové bitvě zastavil až devátý hráč světa Polák Hubert Hurkacz.

„Celý tým je ve skvělé formě, i v minulých týdnech jsme měli dobré výsledky, takže pro kapitána to bylo příjemné rozhodování. Mohl z nás nastoupit kdokoli a já jsem moc rád, že vybral zrovna mě. Připravuju se fyzicky i mentálně,“ líčil Menšík před soubojem s Jišajem Olielem, na který naváže Lehečka proti Danielu Cukiermanovi.

„Tomáš začne v neděli čtyřhrou s Adamem Pavláskem, a kdyby se něco stalo, budeme mít k dispozici na závěrečné singly odpočatého Lehečku a pak Macháče,“ řekl Navrátil, který však věří Menšíkově solidní hře i jeho šťastné povaze. „Všichni na něj budou zvědaví, může ho to svázat. Ale myslím, že k tomu nedojde. Kvalita je na jeho straně.“

Davis Cup je přitom Macháčovou oblíbenou soutěží, ve dvouhrách v ní má bilanci 7:1, svoje výkony v týmovém klání ještě zvládá pozvednout. „Ale vůbec neexistuje, že by Tomáš byl nasranej, že jsem ho nepostavil,“ tvrdí upřímně kápo. „Sám přišel, že je unavený, a tak hraje Kuba. Příště zase bude hrát Tomáš,“ nevidí problém Navrátil, který dlouhá léta, kdy většinu zápasů odtáhli Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem, podobné dilema neřešil.

„Já začínal na lavičce v roce 2006 a pak 2007 Radek přišel a vyvíjelo se to. S klukama to taky chtělo čas, ale říkal jsem už (v roce 2021) v Innsbrucku, že když se to bude doplňovat, tak ten tým má perspektivu, což se ukázalo i loni. Nechybělo moc, dva míče a mohli jsme být v semifinále a možná i ve finále Davis Cupu. Úspěch už mohl přijít. Ale musíme pomalu, během tří až pěti let jsou kluci klidně schopni to finále hrát a navázat na Tomáše a Radka, což taky moc chtějí,“ těší Navrátila.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.