Hlavní obsah

Zlomená a hluboce traumatizovaná. Slavná tenistka se rozepsala o temném období

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší světová čtyřka a semifinalistka Wimbledonu Jelena Dokičová znovu zalovila ve své temné minulosti a fanouškům i tenisovým následovnicím poodhalila další část ze svých traumat, která coby zázračná teenagerka v profesionálním sportu zažívala. A to především kvůli despotickému otci Damirovi.

Foto: Profimedia.cz

Jelena Dokičová na archivním snímku.

Článek

Nyní 40letá tenisová komentátorka a moderátorka se rozsáhle rozepsala o trýznivých zážitcích na svém instagramovém účtu vedle fotografie, na níž se coby 17letá dívka snaží novinářům odpovídat během US Open na otázky. I z výrazu v její tváři na fotce lze vypozorovat, že neprožívala šťastné chvilky.

„Mladá sedmnáctiletá dívka uprostřed mediální bouře, zmlácená svým otcem do bezvědomí jen pár týdnů předtím, která se snaží na tiskové konferenci nezkolabovat," rozepisuje se nyní o svém tehdejším rozpoložení Australanka, která vedle své nové vlasti během kariéry reprezentovala i Jugoslávii či Srbsko a Černou horu.

Její svérázný a ambiciózní otec Damir i v době balkánských válek dokázal svoji dceru vycepovat v jednu z nejlepších tenistek světa. Jenže běžnou součástí jeho tréninkových metod byl i psychický a fyzický teror vůči dceři, která si z jeho "péče" nese trvalé následky.

Dokič si svým neurvalým chováním vykoledoval vyhazov z řady turnajů na profesionálním okruhu včetně Autralian Open, kde třeba organizátory obviňoval ze zmanipulovaného losu a v jedné z kafetérií v Melbourne Parku hodil po zaměstnanci kus ryby. V Srbsku zase vyhrožoval velvyslanci Austrálie s granátem v ruce, za což si nakonec odseděl 12 měsíců ve vězení.

„Vypořádávala jsem se s otcovými veřejnými opileckými skandály, zatímco svět mě pozoroval a média měla spoustu titulků. Jen pár let předtím jsem ale vyrůstala v chudobě, neměla jsem pořádné jídlo nebo oblečení a dvakrát jsem byla uprchlicí. Zastrašená a izolovaná jsem čelila rasismu," pokračuje Dokičová.

„Jen několik let po této fotce jsem málem spáchala sebevraždu. Smutná, zlomená, v bolestech a hluboce traumatizovaná. To všechno ze mě udělalo to, kým jsem teď a jsem na sebe hrdá," dodává rodačka z chorvatského Osijeku, která je hlasitou obhájkyní žen čelícím domácímu násilí a psychickým problémům.

Se svými zkušenostmi z této oblasti se už podělila v knize „Unbreakable" (Nezlomná) z roku 2017, na podobné téma jí v září vyjde další titul „Power to Thrive" (Síla k úspěchu).

Dokičová mimo jiné také vede pozápasové rozhovory na kurtu při Australian Open. Během toho letošního čelila v online prostoru vlně nechutných reakcí a výsměchu na její vzhled, hmotnost i zveřejněná traumata.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NHL

Boston - Toronto 2:1 PP

Video
Fantastický Pastrňák vystřelil v prodloužení postup! Boston přešel přes první kolo
NačítámNačíst další články