Hlavní obsah

Antošové v Račicích ožívají krásné vzpomínky. Věří, že se oteplí a dorazí i víc diváků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světový šampionát veslařů se po 29 letech vrátil na račický kanál a v neděli před polednem tam Lenka Antošová už absolvovala rozjížďku na skifu. Po čtvrtém místě musí do pondělních oprav. Hned po příjezdu do areálu oživila vzpomínky na nejlepší závod kariéry. Před pěti lety právě doma slavila senzační evropský titul, tehdy na dvojskifu s Kristýnou Fleissnerovou, která má v současnosti mateřskou pauzu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skifařka Lenka Antošová.

Článek

„Doma jsem nikdy žádný tlak necítila, spíš to prostředí na mě pokaždé mělo pozitivní dopad. Možná to vyzní sobecky, ale chci být v Račicích soustředěná jen sama na sebe, abych prodala, co mám natrénováno," líčí Antošová, která za devět dnů oslaví 31. narozeniny.

Do detailů si vybavuje první červnovou neděli roku 2017. „Bylo to krásné, fanoušci vytvořili neskutečnou atmosféru. Nikdy předtím ani potom jsem nezažila tolik energie od diváků ze břehu, zřetelně jsem je slyšela až na vodu. Nevím ani proč, ale už cestou na start mi blesklo hlavou, že vyhrajeme, i když jsme vůbec nebyly favoritky," přibližuje dojmy ze zlatého klání.

Česká dvojskif tehdy tlačila na prvním místě do cíle bouřlivá podpora nadšeného publika. „Dokonce i holčina, co držela loď na bloku, nám přála hodně štěstí. I to bylo ohromně povzbuzující. Když jsme na poslední pětistovce šly do vedení, tribuna burácela," přibližuje.

„Často na to vzpomínám a sama jsem zvědavá, jestli podobně koncentrovanou podporu zažiju i letos," vypráví Antošová, která by si do dalších dnů přála teplejší počasí oproti nedělním deseti stupňům Celsia i víc diváků na tribuně. Úvodní den jich byla v Račicích opravdu jen hrstka.

Každopádně se Antošová zdá být jednou z mála reálných českých nadějí na finálovou účast. Před pěti týdny na ME v Mnichově na ni nedosáhla, letošním maximem Antošové je páté místo ze SP v Bělehradě. „Cítím se teď rozhodně líp než na evropském šampionátu, kde na mě doléhaly příznaky nemoci. Konkrétní cíle si ale nekladu, ani o nich nemluvím. Přála bych si závodit tak, abych měla dobrý pocit," uvažuje.

Na šest míst ve finále A bude pořádná tlačenice. „To je fakt, takže možná více než na příští neděli myslím na pátek, kdy se jede semifinále. Tam se to hodně láme, je potřeba hlavně všechno ustát hlavou. Ale ještě se musí zvládnout pondělní oprava. Pro mě je důležité dobře se vyspat a zůstat celý den v klidu, aby mě nic nevykolejilo," vykládá česká veslařka.

Reklama

Související témata: