Hlavní obsah

Australská mise startuje. Hlavně nepotkat žádnou havěť, přejí si plavci

Cesta do neznáma. S bezmála dvoutýdenním předstihem vyráží tento pátek výprava českých plavců na světový šampionát v krátkém bazénu v australském Melbourne. V nominaci trenérky Petry Škábové je celkem deset závodníků včetně Barbory Seemanové, kterou po letošních zdravotních trablích čeká první vrcholná akce až na samém konci sezony.

Barbora Seemanová o svých cílech na MS v krátkém bazénu v MelbourneVideo: Sportegy

 
Článek

„Je to pro mě vrchol sezony prakticky po roce a moc se na něj těším. Závěrečnou třítýdenní přípravu jsem absolvovala se svým týmem na Tenerife a minulý víkend jsem otestovala formu na mistrovství republiky v Plzni. Zdraví drží a jsem připravená závodit," hlásí s potěšením Seemanová, která o víkendu rozšířila svou sbírku o dalších pět domácích titulů.

Mistryně Evropy z roku 2021 na kraulařské dvoustovce v letošním roce přišla kvůli zdravotním potížím o mistrovství Evropy i světa. V létě se pak po deseti letech rozešla s trenérkou Škábovou a připravuje se se skupinou Švýcara Luky Gabrila. „Dvoustovka je hodně našlapaná, takže finálová účast by po průběhu letošní sezony byla úspěch," poznamenala Seemanová, která se k české výpravě připojí přímo v Melbourne 9. prosince.

Většina týmu dorazí do dějiště šampionátu v noci ze soboty na neděli, kdy za svými kolegy dorazí i znakařka Simona Kubová, jež se aktuálně připravuje individuálně v Hongkongu. Plánovaný závěrečný kemp Češi uzavřou 10. prosince, kdy je čeká stěhování do oficiálního hotelu pro MS.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Plavkyně Kristýna Horská.

Jaká jsou česká očekávání na půdě tradiční plavecké velmoci? „Mám velký respekt, ale hlavně ze zvířat, na která může člověk v Austrálii narazit. Třeba potkat hada...!?" děsí se naoko Škábová. „Hodně se ale těším na perfektní organizaci a diváckou podporu. V bazénu jsou myslím v našich silách tři finálová umístění, osobně ale věřím ve vyšší číslo," dodává hlavní trenérka. „Atmosféra bude asi neskutečná. Je skoro vyprodáno, na finálové bloky už nejsou žádné lístky. A hlavně tam bude teplo," připomíná s úsměvem prsařka a polohovkářka Kristýna Horská.

S ulehčením bude balit kufry znakař Tomáš Franta. Na Světovém poháru v Indianapolis si totiž zkraje listopadu nešťastnou náhodou nalomil prst na noze a jeho plány na zimní vrcholy sezony se otřásly v základech. Na víkendovém MČR v Plzni ale nohu úspěšně podrobil zatěžkávacímu testu.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ondřej Gemov (vlevo) a Tomáš Franta.

„Při tréninku jsem zakopl o konstrukci u bazénu a nalomil jsem si prostředníček na levé noze. Myslel jsem, že jen vyletěl z kloubní jamky, tak jsem si ho narovnal a nechal být. Ráno byl ale tlustý jako javořický párek a hrál všemi barvami jak starý javořický párek, takže jsem místo do bazénu jel na rentgen. Týden od týdne to ale bylo lepší a Plzeň ukázala, že je to dobré. Jak jsem ale plaval méně nohama, tak mi zeslábly a bylo to znát při vlnění," popisoval.

Náladu mu ale kromě úspěšné rekonvalescence spraví i spolubydlící Ondřej Gemov, proslulý vtipálek. „Zatímco Tomáš se bojí hadů, tak já jsem těžký arachnofobik. Takže se budeme bát společně," vyprávěl rozšafně Gemov. „Spíš mě ale trochu děsí cesta, takhle daleko na východ jsem nikdy nejel," dodával už s vážnější tváří.

Reklama

Související témata: