Hlavní obsah

Baumrtová se na dvoustovce rvala s časem i laktátem, chybělo 13 setin

Budapešť

Kvarteto českých plavců zasáhlo na mistrovství světa v Budapešti do pátečního dopoledního programu, z postupu do dalších bojů se ale nakonec neradoval ani jediný. Nejblíže byla znakařka Simona Baumrtová, která na dvoustovce obsadila první nepostupovou sedmnáctou příčku s odstupem třináct setin sekundy.

Rozhovor se Simonou Baumrtovou po rozplavbě na 200 m znak na MS v Budapešti.Video: ČSPS/Martin Sidorják

 
Článek
Fotogalerie

Baumrtová se na fyzicky nejtěžší trati vydala z posledních sil a po rozplavbě musela chytat dech u bazénu vsedě. „Mám čisté svědomí, dala jsem do toho všechno. Nezbylo mi snad vůbec nic. Sedmnácté místo mě samozřejmě trochu štve, ale představa, že bych měla jít ještě jednou...," ulevila si sedmá žena ze závodu na 100 metrů a čtrnáctá na padesátce.

Právě díky pozitivním výsledkům z předchozích závodů šla Baumrtová do posledního individuálního závodu s čistou hlavou. „Poslední půlrok se soustředím hlavně na padesátku a stovku. Ta dvoustovka byla hodně otevřená. O trochu to nevyšlo, ale na druhou stranu si myslím, že to byl docela dobrý výkon," přemítala.

Celkově pak hodnotila představení v Budapešti jako hodně vydařené. „Mám z toho naprosto dokonalý pocit. Čtyři roky jsem na velkých soutěžích neplavala dobře. A teď jsem sedmá na světě. To je neskutečný výsledek, pro mě jeden z největších úspěchů v kariéře. Jako z říše snů," líčila Baumrtová.

Šeflovi osobní rekord nestačil

Výrazně posunutým osobním rekordem 52,65 sekundy se blýskl v rozplavbě závodu na 100 metrů motýlek Jan Šefl, na postupovou šestnáctku by ale potřeboval posunout hranici národního rekordu 51,99 Michala Rubáčka. A šestadvacátá příčka jej netěšila. „To je strašný. Díval jsem se na výsledky předchozích šampionátů, snažil jsem se odhadnout, kam se mohou časy posunout. A tady je to snad o neuvěřitelných šest desetin," kroutil hlavou.

Lucie Svěcená na trati 50 metrů motýlek obsadila 28. příčku a za osobním rekordem 26,49 sekundy z loňského ME v Londýně zaostala o 41 setin. „Jsem ráda alespoň za čas pod dvacet sedm sekund, od března mi dělalo problém zrychlit," poznamenala po rozplavbě. Martina Elhenická na trati 800 metrů volný způsob zaostala za svým maximem o pět sekund a obsadila 24. příčku.

Reklama