Hlavní obsah

Slalomář Prskavec vstoupil do finále SP v Paříži pátým místem na kánoi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jiří Prskavec vstoupil do finále Světového poháru ve vodním slalomu v Paříži pátým místem na kánoi. Od medaile ho v doplňkové kategorii, které se na mezinárodní úrovni věnuje od letoška, dělila zhruba sekunda. Vyhrál Ital Raffaello Ivaldi. Prskavec postoupil do finálové dvanáctky jako jediný z českých reprezentantů. V semifinále skončili další kanoisté Lukáš Rohan, jemuž unikl postup o pouhých osm setin sekundy, a Václav Chaloupka i kajakářky Antonie Galušková a Amálie Hilgertová.

Foto: Barbora Reichová/kanoe.cz

Jiří Prskavec pojede finále SP kanoistů.

Článek

V podvečerní kvalifikaci o postup do sobotních semifinále uspělo všech šest českých posádek. Lídr SP kajakářů Vít Přindiš byl pátý, Prskavec sedmý a Jakub Krejčí devátý. Ženskou kvalifikaci kanoistek Gabriela Satková dokonce vyhrála, Tereza Fišerová skončila devátá a Tereza Kneblová jedenáctá.

Olympijský šampion a úřadující vicemistr světa na kajaku Prskavec postupem do finále C1 navázal na úspěšné závody z úvodu sezony, kdy v červnu ve své nové kategorii překvapil třetím místem v Augsburgu a pak byl devátý na domácí trati v Praze. V jízdě o medaile oproti semifinále ještě o více než dvě a půl sekundy zrychlil a usadil se v čele. Čas 97,85 byl na hranici jeho možností. „Takhle jsem si před startem říkal, že těch 97 (sekund) je blízko mého limitu, a to jsem splnil. Všechno mi vyšlo, i ten přejezd do té poslední protivody jsem klouznul krásně,“ řekl České televizi.

Nakonec ho předjeli čtyři závodníci, kteří rovněž předvedli čistou jízdu. „Takhle to je, že když zajedu to nejlepší a kluci to úplně nekazí, tak to může být to páté, šesté místo. To je super,“ pochvaloval si Prskavec, jenž si polepšil na pátou příčku i v konečném hodnocení Světového poháru. To vyhrál dnes čtvrtý Slovinec Luka Božič.

Stříbrný olympijský medailista a čtvrtý muž nedávného MS Rohan litoval těsného vyřazení v semifinále. „Mrzí mě především jízda, protože tam byly tři velké chyby a to už je na postup moc. Sice teda rozhodly zase setinky a mám docela pech na konec sezony, ale na to se rozhodně nechci vymlouvat a naopak doufám, že budu mít třeba štěstí v nějakých jiných životních činnostech a náplních,“ uvedl v nahrávce pro média Rohan, kterého na MS od medaile dělily tři setiny.

Soutěž kajakářek vyvrcholila bez české účasti. Galušková zůstala za dvanáctkou finalistek o dvě příčky, Hilgertová neprojela dvě branky a čtyřiadvacítku semifinalistek uzavírala. Fišerová skončila již ve čtvrteční kvalifikaci.

Galušková nabrala čtyři sekundy penalizace, obě v závěru. „Asi jsem nebyla tak zpevněná v té vlně. Vypadl mi náklon a nevzalo mě to tak, jak bych potřebovala. Tím, že to bylo na konci, tak to mrzí o to víc,“ popsala pro Českou televizi.

Zvítězila australská hvězda Jessica Foxová a ovládla popáté za sebou i celkové hodnocení SP kajakářek.

Finále SP ve vodním slalomu v Paříži:
Muži:
C1:
1. Ivaldi (It.) 95,50 (0 trest. sekund)
2. Anton (Něm.) -0,68 (0)
3. Travé (Šp.) -1,33 (0)
5. Prskavec -2,35 (0)
v semifinále:
13. Rohan
5. Chaloupka (všichni ČR)
Konečné pořadí SP (po 5 závodech):
1. Božič (Slovin.) 270
2. Beňuš (SR) 268
3. Ivaldi 257
5. Prskavec 222
10. Chaloupka 171
23. Rohan 96
45. Heger 28
55. Kratochvíl (všichni ČR) 15
Ženy:
K1:
1. J. Foxová (Austr.) 100,78 (2)
2. Kuhnleová (Rak.) -1,59 (0)
3. Zwoliňská (Pol.) -1,95 (0)
v semifinále:
14. A. Galušková
24. Hilgertová (obě ČR)
Konečné pořadí SP (po 5 závodech):
1. J. Foxová 308
2. Liliková (Něm.) 277
3. Zwoliňská 262
13. Fišerová 144
19. Hilgertová 120
20. A. Galušková 118
39. Vojtová 38
53. M. Satková 15
84. Nesnídalová (všechny ČR) 2

Reklama