Hlavní obsah

Dívej se mi na ruce! Jak rodinná hláška odstartovala stříbrnou českou jízdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo to před dvaceti, možná pětadvaceti lety. Jiří Prskavec starší se blížil sklonku své kariéry, během níž startoval na dvou olympiádách a získal bronz na mistrovství světa. A už mu doma dorůstal talentovaný synek. „Pak začínal být lepší, ale já mu říkal: Dívej se mi na ruce, jak se to má dělat,“ s úsměvem vzpomíná.

Foto: Barbora Reichová/kanoe.cz

Sehrané rodinné duo. Jiří Prskavec starší gratuluje svému synovi ke světovému stříbru.

Článek

Londýn (od našeho zpravodaje) ‑ Syn už jeho závodnické úspěchy dávno překonal, sám nese na všech svůj znatelný podpis v roli trenéra. Ale hláška z mládí sehraný tandem provází dodnes. I před finále světového šampionátu v Londýně, kdy byli oba spolu v závodnickém zázemí.

„Jířa mi říkal: Dívej se mi na ruce,“ popisoval nejstarší z úspěšného slalomového rodu Prskavců poslední slova před jízdou. Jeho syn pak svýma silnýma a šikovnýma rukama provedl svůj kajak tratí v Lee Valley tak zdatně, že se mu po závodě na krku houpalo stříbro.

Otec a trenér v jedné osobě zatím v cíli přijímal gratulace z české i zahraničních výprav, užíval si vyhlášení po boku rodinného týmu Prskavcových. A neskrýval, jak se mu ulevilo.

„Když jsme sem jeli, netušil jsem, že to bude až tak náročné,“ přiznal. Jeho synovi se totiž nepovedla kvalifikaci na kanoi. „A já nevěděl, jestli ho to nějak nepoznamená. Navíc tady byla možnost zúročit dobrou první část sezony a nominovat se na olympiádu,“ připomínal tlak navíc.

Ale olympijský šampion potvrdil, jak mimořádně má silnou hlavu. A může se připravovat s ročním předstihem na olympijskou Paříž. Jako jediný splnil přísná česká kritéria už letos.

„Věděl jsem, že dlouhodobě na to mají v české reprezentaci maximálně čtyři lidi, a ještě se to musí extrémně sejít, aby je dokázali splnit. Jířa měl vloni skvělou sezonu, vyhrál mistrovství Evropy i Světový pohár a stejně by je nesplnil, stejně tak Vítek (Přindiš) jako mistr světa,“ připomíná Prskavec starší, který je koučem obou kajakářských es a zároveň reprezentačním šéftrenérem.

Titulem mistra Evropy v Krakově a vítězství na Světovém poháru v Praze si jeho syn nominaci přiblížil. „Ale kritéria byla nastavená tak, že je může splnit jen ten, kdo pojede finále mistrovství světa. A tohle je jednou za čtyři roky extrémní závod, všichni jsou maximálně připraveni, protože se jede u většiny zemí o olympijské kvóty,“ připomněl.

Foto: Barbora Reichová/kanoe.cz

Prvním gratulantem Jiřímu Prskavcovi byla jeho manželka Tereza.

Prskavcovi tak odpadne stres z kajakářské nominace příští rok, ale zkusí zabojovat o místo také mezi kanoisty. Této kategorii věnuje druhým rokem a letos už byl čtvrtý na mistrovství Evropy.

„Měli jsme jasný plán, že kdyby se nedokázal nominovat už letos, na singlu příští rok nebude závodit. Takhle je rozhodnutí na něm, ale prioritou je co nejlépe se připravit na olympiádu na kajaku, navíc myslím, že tu jsou pořád daleko lepší singlíři a Jířa nemá tolik závodních zkušeností,“ dodává Prskavec st.

Reklama

Související témata: