Hlavní obsah

Dálkový plavec Čech se chystá překonat Gibraltar oběma směry

Jediný český přemožitel kanálu La Manche oběma směry David Čech se chystá přeplavat tam a zpět také Gibraltarský průliv. K rekordnímu pokusu z Evropy do Afriky a zpět vyrazí podle meteorologických podmínek v příštím týdnu od pondělí do soboty.

Článek

"Už ve Španělsku jen dolaďuji formu, trénuji, relaxuji a čekám na optimální počasí," řekl v pátek v telefonátu ČTK Čech, který se připravoval v červenci v Řecku, kde se zúčastnil dvou závodů. Startovat bude ze španělského Parisi, kam by se měl po obrátce v Maroku zase vrátit. "Gibraltarský průliv je pověstný svými nebezpečnými proudy. Celkově bych měl uplavat zhruba 30 kilometrů," uvedl Čech.

Před dvěma lety zdolal kanál La Manche oběma směry za 19 hodin a 54 minut. Během svého pokusu uplaval přes 80 kilometrů. Čech je prvních českým členem elitního klubu 16 světových plavců, kteří La Manche zdolali oběma směry.

Gibraltarský průliv překonali jedním směrem před osmi lety čeští plavci Richard Haan a Petr Mihola, kteří ke svému výkonu potřebovali pět hodin a 35 minut. Překonat Gibraltar oběma směry se na podzim chystá i další český dálkový plavec Richard Blatný.

Reklama

Související témata: