Hlavní obsah

Další aplaus za bojovnost! Vloni krev a stehy, letos stříbrné české drama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vodní univerzálkou. Ať Terezu Fišerovou posadíte do jakékoliv lodě, bude bojovat o medaili. I když jí při Světovém poháru v Praze nevyšel útok na pódium na kajaku ani na kanoi, dokonale si spravila chuť druhým místem při nedělním kajakkrosu. Jak? Podívejte se v následujícím videu.

Letos bez krvavého šrámu! Tereza Fišerová si v kajakkrosu dojela pro stříbro. Fanoušci jí pumpovali dopředuVideo: Sport.cz

 
Článek

Ne všichni závodníci přišli nové olympijské disciplíně, kterou moderátoři v Troji přiléhavě přezdívali masokros, na chuť. Ohledy občas musí stranou, vedle techniky a předvídavosti rozhoduje i ochota podstoupit nelítostné souboje.

A ta pětadvacetileté slalomářce z Roudnice nad Labem rozhodně nechybí. „Jsem odmalička bojovný človíček, myslím, že tahle disciplína je skoro dělaná pro mě,“ usmívala se.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tereza Fišerová (vlevo) gratuluje Kimberley Woodsové z Velké Británie v cíli.

Při druhém díle Světového poháru to prokazovala od úvodních rozjížděk. V osmifinále na pokraji vyřazení předvedla skvělý manévr, vtěsnala se u protivodné nafukovací branky mezi soupeřky a v duchu pravidel je odstrčila.

Plánovaný tah? Zakroutila hlavou. „Kdepak, v krosu není nic plánované. Můžete mít tisíc variant a stejně padne ta tisící první. Je to spíš o okamžité reakci,“ vysvětlovala.

Nejlepší pochopitelně je se kontaktu vyhnout, což se Fišerové v dalších jízdách dařilo díky skvělým startům z rampy ve zhruba třímetrové výšce. „Musíte se předklonit, pak při seskoku z rampy zaklonit a poté zase předklonit do záběru. Tak mi to aspoň říkal trenér,“ líčila svěřenkyně Lukáše Kubričana úspěšný recept.

Největší drama přišlo ve finále. Dlouho vedla Fišerová, pak se před ní prosmýkla Britka Kimberley Woodsová a loď na loď bojovaly až do cílové čáry.

„Ke zlatu chyběl kousek, asi jsem ji měla trochu víc vytlačit. Ale jak jsem viděla jen cíl před očima, až po chvíli jsem si uvědomila, že zabírám o Kimberlynu loď a ne o vodu. Bylo mi jasné, že je přede mnou, ale druhé místo je po tom dlouhém programu skvělý výsledek,“ věděla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tereza Fišerová oslavuje druhé místo ve finále kajakkrosu v Troji.

Všechny tři kategorie absolvovala jako jediná Češka. Na kajaku byla osmá, na kanoi skončila v semifinále. „Nedařilo se mi tak, jak bych si představovala. Ale dodalo mi to větší bojovnost, možná až naštvanost a tu jsem využila ve svůj prospěch,“ mohla se pochválit.

Před rokem byla v kajakkrosu v Troji dokonce zlatá, což ale vykoupila krvavým šrámem nad okem od lodi jedné ze soupeřek. „Vzpomínky naskočily, říkala jsem si, že kdyby tekla krev, aspoň budu zase zajímavější pro média, ale bohužel nic,“ vtipkovala. „Ale stříbro a bez stehů na obličeji je lepší,“ ujišťovala.

Kajakkros budou moct jet na olympijských hrách dva závodníci za stát. Buď nominovaný kajakář a kanoista, nebo specialista na tuto disciplínu, který se probojuje z celosvětové kvalifikace za rok právě v Troji. Ve hře budou ale jen tři místa pro každé pohlaví.

Fišerová by teoreticky mohla jet všechny disciplíny i za rok v Paříži. „Představa je to krásná, ale obávám se, že realita bude mnohem tvrdší a bude to psychicky vypjaté. Budu ráda, když si tam zazávodím aspoň v jedné disciplíně,“ dodává.

Reklama

Související témata: