Hlavní obsah

Deblkajak i deblkánoe vyjely na MS pro Česko místa na olympijských hrách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Deblkajak Jakub Špicar, Daniel Havel i deblkánoe Petr Fuksa a Martin Fuksa dnes na mistrovství světa v Duisburgu vyjely pro Česko účastnická místa na olympijských hrách v Paříži. Špicar s Havlem skončili pátí, sourozenci Fuksovi obsadili osmou příčku. Česko zatím může do soutěží v rychlostní kanoistice na OH 2024 poslat čtyři mužské lodě, oba singly na kilometru a oba debly na nové olympijské pětistovce.

Foto: Barbora Reichová/kanoe.cz

Deblkajak Jakub Špicar, Daniel Havel vyjel pro Česko olympijskou místenku.

Článek

Špicar s Havlem sváděli o šesté místo znamenající olympijskou jistotu tvrdý boj. V cíli byl rozdíl mezi pátou a sedmou lodí jen 32 tisícin sekundy. „Po dojezdu jsme vůbec nevěděli, jaký jsme. Dlouho jsme čekali, než uvidíme výsledky. Jsme rádi, že to bylo páté místo, že máme místenky. Nic jiného nás dneska nezajímalo,“ uvedl v nahrávce pro média Havel.

Po loňském čtvrtém místě měli Špicar s Havlem znovu blízko k medaili, tentokrát je od ní dělila necelá půlsekunda. „Myslet se na ni určitě dalo. Loni nám to uteklo o kousíček, mysleli jsme si určitě na medaili, ale primárně pro mě bylo dojet do toho šestého místa,“ řekl Špicar. Havel připomněl, že tato kategorie je mimořádně vyrovnaná. „Je to o detailech, jeden záběr vyjde někom líp a posune se.“

Špicar má za sebou nejnáročnější šampionát v životě. „Každý den byl jeden závod. Pro mě šťastný konec po lapáliích na čtyřkajaku, necítil jsem se dneska už úplně fresh,“ poznamenal. Světový titul získali Portugalci Joao Ribeiro, Messias Baptista.

Těsně zvládla boj o olympijskou kvótu bratrská deblkánoe s čerstvým mistrem světa na kilometru Martinem Fuksou. V této kategorii bylo k dispozici osm míst a Češi obsadili osmou příčku s náskokem 212 tisícin před devátými Poláky. Mohou tak zopakovat olympijskou účast z Tokia, kde v závodě na 1000 metrů skončili společně desátí.

Před finále mysleli Fuksovi na víc. „Rozjížďka a semíčko na deblu byly úplně exkluzivní a takhle my umíme jet. Dokážeme jet s těmi nejlepšími. Finále nám bohužel nesedlo ani trochu, nebo aspoň z mé strany, z čehož jsem trochu smutný,“ řekl Martin Fuksa. Problémy nastaly ve druhé polovině závodu. „Jak jsme byli uprostřed tratě, cítil jsem, že ten finiš není úplně dobrý. Potom to dopadlo, jak to dopadlo. Hlavně, že jsme vyjeli ta místa na olympiádu. Z osmého místa jsem sice smutnej, ale rád zároveň,“ doplnil Petr Fuksa.

Martin Fuksa odmítl, že by se na něm podepsala únava z náročného programu, kdy závodil ve dvou kategoriích. „Na rozjetí se mi jelo úplně krásně a říkal jsem si, že to tam skvěle pošleme. Já nevím, možná jsme se moc zaměřili na to, že stačí předjet jednu loď. Ale já jsem si to nechtěl dávat do hlavy, já jsem chtěl nejlíp získat medaili, protože jsme na to klidně měli. Je to prostě nabité celé finále je dojeté fakt v kousíčku. Já věřím, že jsme tam a záleží na tom, kdo udělá nějaké chyby,“ vykládal. Doplnil, že po výborné první polovině druhou polovinu s bratrem Petrem výrazně pokazili.

Mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Duisburgu:
Muži, 500 m, finále:
K2:
1. Ribeiro, Baptista (Portug.) 1:29,037
2. Nadas, Kopasz (Maď.) -0,147
3. Del Rio, Germade (Šp.) -0,352
...
5. ŠPICAR, HAVEL (ČR) -0,805
C2:
1. Kretschmer, Hecker (Něm.) 1:36,972
2. Liou Chao, Ťi Po-wen (Čína) -1,154
3. García, Martínez (Šp.) -1,599
...
8. P. FUKSA, M. FUKSA (ČR) -2,499

Reklama