Hlavní obsah

Fandil parťákovi, aby ho připravil o olympiádu. Kdo jiný by si to zasloužil, uznal Přindiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl v trochu schizofrenní situaci. Ve finále jako vždy přál Jiřímu Prskavcovi. Přitom Vít Přindiš věděl, že pokud na mistrovství světa dojede jeho tréninkový parťák do čtvrtého místa, zajistí si tím olympiádu, a on sám se aspoň v této kategorii do Paříže nepodívá.

Foto: Barbora Reichová/kanoe.cz

Vít Přindiš v semifinále mistrovství světa v Lee Valley.

Článek

Londýn (od našeho zpravodaje) ‑ Měl za sebou nepovedenou semifinálovou jízdu, mezi elitní desítku kajakářů se v roli obhájce zlata nepodíval. Stejně jako na mistrovství Evropy v Krakově, přitom ve Světovém poháru mu před finálovým závodem patří první místo.

A tak medailovou bitvu sledoval ze břehu trati v Lee Valley. „Nezbývalo mi nic jiného než Jířovi fandit, když jsem nemohl startovat a neměl to ve svých rukou. Ale když předvedl takový výsledek, tak kdo jiný by si to zasloužil,“ říkal uznale.

Nebylo mnoho pochyb, že by si čeští kajakáři nevyjeli místo na olympiádě, byť třeba další kajakářská velmoc z Německa si senzačně Paříž nevybojovala. V Londýně ale zároveň vrcholila interní mimořádně krutá česká přednominace, když z každé země může jet na olympiádě v dané kategorii jediný závodník.

A dle českých regulí platilo, že kdo si nasčítá v této sezoně sedm bodů, může se těšit do Paříže a nemusí čekat na nominační boje příští rok.

Prskavec si do Anglie z mistrovství Evropy a světových pohárů přivezl čtyři body, Přindiš dva. K jistotě nominace by musel obhájit titul, zatímco Prskavcovi stačilo skončit „jen“ do čtvrtého místa. To se mu stříbrnou příčkou s přehledem povedlo.

Foto: Barbora Reichová/kanoe.cz

Semifinále bylo v Lee Valley pro Víta Přindiše konečnou.

„Olympiáda byla pro mě jasný cíl, zkusit o ni zabojovat,“ přiznával 34letý kajakář, jenž se zatím pod pěti kruhy nepředstavil. „Podmínky byly strašně těžké, vybojovat si ji letos byl téměř nadlidský úkol, byť někteří to dokážou,“ ohlédnul se na Prskavce.

Pro Přindiše ale olympijský sen ještě neskončil. Díky začlenění kajakkrosu mezi olympijské disciplíny má ještě šanci si vybojovat start v Paříži v mladé kontaktní disciplíně.

Šance v kajakkrosu

Jenže to si vyjedou příští rok při Světovém poháru v Praze jen tři země. „Pokusím si vůbec vybojovat účast v té kvalifikaci. A sice pojedeme doma, ale moc světových finále jsme za poslední rok nejeli,“ připomíná horší úspěšnost.

Přindiš ale byl letos třetí na Evropských hrách v Krakově, kde zvítězil další člen tréninkové skupiny Jiřího Prskavce st. Ondřej Tunka.

„Asi bude víc času se na kros soustředit. Musíme si s Jířou starším sednout, možná uzpůsobit celou zimní přípravu a vymyslet plán, jak na plasťáku strávit víc času. Bylo by hezké získat na olympiádě místo navíc,“ připouští Přindiš.

Kajakkros budou moct jet v Paříži dva zástupci z každé země. Buď kajakář a kanoista, nebo místo jednoho z nich specialista, který si vyjede bonusové místo. A Jiří Prskavec kajakkros standardně nejezdí a sám uznal, že ho rád v Paříži přenechá kolegům, kteří se mu věnují pravidelněji.

Reklama