Hlavní obsah

Dostál mění po deseti letech trenéra. Domluvil se s bývalým tréninkovým parťákem

Změna je život. Dlouhodobě nejlepšího českého rychlostního kanoistu Josefa Dostála povede už na nadcházejícím mistrovství světa v Kanadě nový trenér. Čtyřnásobný olympijský medailista se dohodl na spolupráci se svým bývalým tréninkovým parťákem Pavlem Davídkem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kajakář Josef Dostál v rozjížďce na 1000 m během MS v Račicích.

Článek

Dostálovo rozhodnutí nebylo snadné, protože s dnes už bývalým trenérem Karlem Leštinou prožil celou dosavadní dospělou kariéru. "Po soustředění v Livignu jsem se rozhodl po deseti letech vyměnit trenéra. Pod vedením Karla se mi povedlo získat čtyři medaile z olympijských her a deset cenných kovů z mistrovství světa, takže bych mu chtěl za spolupráci poděkovat," říká Dostál.

"Byly to dobře strávené roky, ale po tak dlouhé době už jsem potřeboval změnu," pokračuje devětadvacetiletý kajakář, který se nově dohodl na spolupráci s bývalým parťákem Pavlem Davídkem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kajakář Josef Dostál na archivním snímku.

"S Pavlem se znám už dlouho, od roku 2015 jsme dokonce spolu trénovali ve skupině a od začátku jsme si sedli i lidsky. Moc dobře mě zná, takže ví, kdy potřebuju v tréninku přidat a kdy naopak ubrat," vysvětluje Dostál.

Foto: Archiv Josefa Dostála

Josef Dostál patří k největším českým nadějím na zlatou medaili.

Davídek vedle vrcholové kariéry zvládl vystudovat doktorát z fyzioterapie, což Dostál oceňuje. "Určitě má zajímavý pohled na trénink, do kterého dokáže dostat nové metody a soustředí se na to, abych veškerá cvičení dělal správně po fyziologické stránce."

"Pavel navíc doteď aktivně pádloval na té nejvyšší úrovni, takže má obrovské zkušenosti a velmi dobře se dokáže vcítit do pozice závodníka. V minulosti jsem s ním svou přípravu konzultoval, takže naše spolupráce byla vlastně nejpřirozenější," dodává více než dvoumetrový olympionik.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šťastný kajakář Josef Dostál se stříbrnou a bronzovou medailí z LOH 2016 z brazilského Rio de Janeira.

A co říká na spolupráci s Dostálem nový trenér? "Je to ohromná výzva a také změna, protože doteď jsem se o Pepu staral z hlediska fyzioterapie. Absolvovali jsme společně celou předolympijskou přípravu, která vyvrcholila v Tokiu. Teď budu v jiné pozici, ale už se těším na spolupráci," říká Davídek.

Světový šampionát v Kanadě začne 3. srpna.

Reklama