Hlavní obsah

Dva ruští veslaři přišli po pozitivním testu na meldonium o start na OH

Moskva

Dva ruští veslaři měli v přípravě na olympijské hry v Tokiu pozitivní dopingový test a vypadli z nominace ještě před zveřejněním její konečné podoby. Podle šéfa svazu Alexeje Svirina kontrolou neprošli dva členové párové čtyřky Nikita Morgačov a Pavel Sorin. U obou testy na červnovém tréninkovém kempu odhalily užití meldonia.

Foto: Sport.cz

Před OH se objevují další nové případy ruského dopingu

Článek

Předseda ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov potvrdil agentuře TASS, že oba veslaři mají předběžně zastavenou činnost. Veslařský svaz podle něho musí případ důkladně vyšetřit a přijmout veškerá nutná opatření.

Čtyřicetiletý Morgačov měl před sebou čtvrtý olympijský start, pod pěti kruhy už závodil v letech 2008, 2012 a 2016. Sorina čekala v Tokiu olympijská premiéra.

Foto: Sport.cz

Hvězdná ruská tenistka Maria Šarapovová dostala za užití meldonia distanc na 15 měsíců.

Meldonium, jehož užívání jako sportovního doplňku bylo rozšířeno především v zemích bývalého Sovětského svazu, je na seznamu zakázaných látek od roku 2016. Na jeho užití doplatila i ruská tenistka Maria Šarapovová, která po pozitivním testu krátce po jeho zařazení mezi dopingové látky dostala distanc na 15 měsíců. Curler Alexandr Krušelnickij za užití meldonia přišel o olympijský bronz ze soutěže smíšených dvojic v roce 2018 a dostal čtyřletý trest.

Reklama

Související témata: