Hlavní obsah

Elitní plavecká soutěž ISL letos kvůli válce na Ukrajině nebude

Elitní plavecká soutěž International Swimming League (ISL) se letos kvůli válce na Ukrajině neuskuteční. Čtvrtou sezonu pořadatelé odložili na rok 2023. Vítězství bude obhajovat tým Energy Standard, kterému k triumfu loni pomohla i česká znakařka Simona Kubová. Skvělými výkony včetně několika českých rekordů se v různých kolech prezentovala také kraulařka Barbora Seemanová.

Foto: ČSPS - Martin Sidorják

Znakařka Simona Kubová. Ilustrační foto.

Článek

Čtvrtý ročník měl za účasti čtyřiadvaceti týmů začít 3. června a vyvrcholit 22. prosince v Severní Americe. ISL ale na webu informovala, že bude až příští rok. "Válka na Ukrajině je tragédie, ničí životy, rodiny a domovy. Hodně našich kolegů z ISL zůstává uvězněných v Kyjevě a vypadá to, že konflikt bude v dohledné budoucnosti pokračovat. Proto jsme se rozhodli odložit čtvrtou sezonu na rok 2023," uvedlo vedení soutěže na webu.

Chce pokračovat v nekomerčních aktivitách - rozvíjet juniorskou ligu, spolupracovat s veteránskou plaveckou komunitou a podporovat své kluby v činnosti mimo klasické duely. "Vrátíme se silnější a děkujeme za vaše pochopení, trpělivost a přetrvávající podporu," vzkázalo vedení ISL.

Také tuto soutěž ještě před zveřejněním odložení letošního ročníku poznamenaly sankce vůči Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu. Loňští vítězové Energy Standard oznámili, že dočasně pozastavují smlouvy všem ruským plavcům a dalším členům týmu.

Reklama