Hlavní obsah

Ukrajinská šampionka rozčílila ruské sportovce, stála na jejich vlajce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní plavecká federace FINA po dlouhém váhání a pod hrozbou bojkotu světového šampionátu od řady států minulý týden vyloučila ruské a běloruské sportovce ze svých soutěží. To je samozřejmě rozčílilo a nyní hledají různé záminky k tomu toto rozhodnutí zvrátit. Příspěvek Viktorie Günesové, dříve Solncevové, která sdílela fotografii, jak stojí na ruské vlajce, jim nahrála do karet a dožadují se trestu.

Foto: Instagram @viktoriagunes

Plavkyně Viktorie Günesová.

Článek

Třiadvacetiletá plavkyně Günesová, která začínala pod jménem Solncevová jako reprezentantka Ukrajiny a vybojovala pro ni několik evropských a světových juniorských titulů, rozčílila ruské sportovce příspěvkem, na kterém stojí na jejich státní vlajce.

„Kde jsou hranice povoleného chování sportovců? Pokud rozhodnete, že je lidské vyloučit ruské sportovce z mezinárodních soutěží, tak zakročte i tady. Nacionalismus je nepřípustný v jakékoliv formě," uvedli ve shodných příspěvcích ruský rekordman Vladislav Griněv a bývalá juniorská šampionka Taťjana Belongoffová.

FINA v reakci na tento incident uvedla, že si je příspěvku mistryně Evropy z dlouhé polohovky z loňského šampionátu v krátkém bazénu, která už reprezentuje Turecko, vědoma a vyzvala sportovce k zachování respektu.

Foto: Instagram @vladislavgrinev

Příspěvek ruského rekordmana Vladislava Griněva.

„FINA vyzývá všechny sportovce v plaveckých sportech, aby se chovali důstojně a s respektem," uvedla v oficiálním prohlášení. K žádnému případnému postihu pro Günesovou se ale nevyjádřila.

Reklama

Související témata: