Hlavní obsah

Nejsem fňukna, ale bylo mi to hrozně líto, říká Železná Terka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokáže být „Železnou Terkou“, která mění lodě a ve všech sbírá jednu medaili za druhou. Zná ale i pocity, kdy zklamání střídá zklamání. Na mistrovství světa v londýnském Lee Valley zažívá vodní slalomářka Tereza Fišerová druhou situaci. Po kvalifikačním výpadku na kajaku se jí nepovedla semifinálová jízda mezi kanoistkami.

Foto: Barbora Reichová/kanoe.cz

Tereza Fišerová v semifinále mistrovství světa na kanoi.

Článek

Londýn (od našeho zpravodaje) ‑ Před osmi lety právě tady jako sedmnáctiletá dívka debutovala na mistrovství světa. O dva roky později už načala svoji sbírku medailí z vrcholných akcí.

„Jestli tehdy bylo vše snazší? Rozhodně. Nebyl na vás takový tlak médií, okolí i očekávání, která si nastavíte. Ale přijde mi, že touhle krizí už jsem si prošla a moc to nevnímám. I na vodě jsem vyrovnaný jezdec, jen mi tu chyběla trocha to štěstíčka,“ vyprávěla na břehu kanálu v Lee Valley.

Ještě má před sebou nedělní závod v kajakkrosu, v němž také umí sbírat medaile. Ale individuální závody na kajaku a kanoi ji zrovna nenaladily… Čtvrteční výpadek oplakala, v pátek už dokázala na své jízdě najít i pozitiva.

„Nemůžu být na sebe úplně naštvaná. Myslím, že jsem to zvládla docela dobře na to, v jakém rozpoložení jsem po kvalifikaci na kajaku byla,“ hodnotila. Většinu seniorských úspěchů sbírala zatím na kanoi, ale i na kajaku vybojovala letos evropskou medaili. A tak ji mrzelo, jak se předvedla v Londýně…

„Snažila jsem se od toho oprostit, ale nebudu říkat, že jsem nějaká hrdinka. Přijela jsem na hotel a dvě hodiny se mi chtělo pořád brečet a nešlo to zastavit. A to si nemyslím, že bych byla nějaká fňukna, jen mi to bylo hrozně líto,“ přiznávala.

V trochu obdobné situaci byla Fišerová vloni v německém Augsburgu, kdy se jí také při vrcholu sezony nedařilo. „Tam jsem měla i zdravotní potíže. Tady jsem se každou jízdu cítila dobře psychicky i fyzicky, byla to i trochu smůla,“ nechtěla oba šampionáty srovnávat.

Foto: Barbora Reichová/kanoe.cz

Tereza Fišerová v semifinále kategorie C1 v Lee Valley.

Nicméně i vloni na konci nabité sezony, kdy byla v elitní trojce Světového poháru ve všech svých disciplínách, mluvila o tom, že jí vzala hodně sil.

Kombinuje kajak, kanoi i kajakkros, takže absolvuje úplně všechny disciplíny, jako jediná v českém týmu. „Nepodala jsem tu výkony, za které bych se musela stydět. I na posledním Světovém poháru v Seu bylo vidět, že jsem se cítila dobře,“ nestěžuje si na únavu.

Zůstane tak u své všestrannosti i pro příští rok, kdy se bude bojovat o olympijská místa? „Ještě nejsem rozhodnutá. Možná se budu víc specializovat na kros, abych na něm ujela extra místo do Paříže, ale teď ještě nechci dělat závěry,“ říká.

Každý slalomář může vyjet jen jedno místo pro svou zemi, a tím, že Fišerová ho v Lee Valley nevyjela na kanoi ani na kajaku, může usilovat o jedno ze tří bonusových míst pro Česko v nové olympijské disciplíně, o která se pojede příští rok při Světovém poháru v Praze.

Pětadvacetiletá Fišerová je ostatně zvyklá na kombinace disciplín od mládežnických let. „To je další věc, která mi vrtá v hlavě. Nejsem si jistá, jestli by pro mě bylo vhodné, abych něco nejezdila. Je možné, že bych pak cítila takovou úzkost, že jsem v nějaké kategorii mohla startovat a nestartovala, a bylo by to pro mě horší,“ přemítá. Jasněji bude mít po sezoně.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články