Hlavní obsah

Ještě jedno zlato pro českého šampiona! Rozlučka bolela i nadchla

Ještě jednou se mu na krku houpala zlatá medaile, tak jako na pěti světových šampionátech v minulosti. Jen tentokrát si ji skifař Ondřej Synek v Račicích věšel na krk se svými soupeři navzájem po Grand Finale, jak se jmenovala rozlučková jízda českého veslařského esa.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ondřej Synek při rozlučkovém závodě své kariéry.

Článek

Odjelo se poslední nedělní finále, ale snad ještě větší aplaus se dostával šestici es, která se zrovna řadila na start. Však mezi nimi byli i dvojnásobní olympijští vítězové Mahé Drysdale z Nového Zélandu či Nor Olaf Tufte…

Právě 46letý seveřan byl na pětisetmetrové trati nejrychlejší, však závodil ještě loni v Tokiu, ale před cílem přestal veslovat, aby projel jako první domácí hrdina. „Ke konci mě všechno šíleně bolelo, určitě bych ho nepředjel. Olaf pořád trénuje, blázen,“ smál se 39letý Synek, který před rokem oznámil konec kariéry a od té doby seděl na skifu sedmkrát.

„Čas by byl, ale nemám chuť. Dělal jsem to od třinácti let, jsem toho asi přejedený. Veslování mě baví pořád, ale bez fyzičky dělat nejde,“ věděl současný sportovní ředitel svazu.

Přípravu mu neulehčila ani společenská část programu v sobotu večer. „Probíhal manažerský mítink, tak jsme se připravili dobře. Náročný byl, ještě ráno se mi moc nechtělo závodit, ale jsme sportovci. A teď bude ještě vyhodnocení akce,“ usmíval se majitel tří olympijských medailí, který byl nadšený i z toho, jak se akci povedlo logisticky zvládnout.

„Všichni hned napsali, že přijedou, pak už bylo třeba jen sehnat letenky. Myslím, že jsme tím šampionát hezky zakončili a snad se to divákům líbilo,“ doufal. Dlouho trvající aplaus račických tribun mu byl důkazem, že rozlučka se vyvedla na jedničku.

Reklama

Související témata: