Hlavní obsah

Hukot, který nakopl do zadku. Spokojenost největší, radovaly se Češky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé startují na mistrovství světa a hned se s ním loučí vítězstvím, byť „jen“ ve finále B. Sedmé místo v Račicích je pro dvojku bez kormidelníka Radka Novotníková, Pavlína Flamíková velkým příslibem i směrem k boji o olympijské hry v Paříži.

Foto: Ivana Roháčková

Radost Pavlíny Flamíkové (vpravo) s Radkou Novotníkovou po výhře ve finále B.

Článek

Celou sezonu společně absolvují poprvé a už se blýskly postupem do A finále na slavném Světovém poháru v Lucernu. V plné konkurenci nejlepších posádek světa v Račicích ovládly boj o sedmou příčku k velké radosti slušně zaplněné hlavní tribuny, na níž mezi fanoušky z evropských zemí, ale i Nového Zélandu či USA, pochopitelně převládali domácí příznivci.

„Spokojenost největší! Nervozita stoupala, ale chtěly jsme vyhrát. Podpora byla cítit hlavně na poslední pětistovce. Já už neviděla, neslyšela, ale byl tam takový hukot, který nás kopl do zadku a strčil do cíle,“ smála se 27letá Novotníková.

Češky si vypracovaly během dvoukilometrového závodu slušný náskok, ale v závěrečné čtvrtině trati jim v minulých jízdách občas docházely síly. I tentokrát se na ně mocně dotahovaly Irky, ale Novotníková s Flamíkovou odolaly.

„Na té poslední čtvrtině musíme ještě zapracovat, ale dneska jsme si vyzkoušely, že to zvládneme udržet. A dokážeme jet s každým, což je velká motivace nepolevit z tempa,“ hřeje její o tři roky mladší parťačku.

Sedmé místo je pro svěřenkyně Tomáše Kacovského ještě o příčku lepší výsledek, než zajely na evropském šampionátu v Mnichově. „Je to potvrzení, že nám funguje trénink, který trenér dobře naplánoval,“ chválila Flamíková.

Foto: Ivana Roháčková

Radka Novotníková (vlevo) a Pavlína Flamíková při B finále v Račicích.

A zkušený kouč Kacovský, který dovedl k olympijskému zlatu Mirku Knapkovou, na oplátku chválil obě veslařky. „Samozřejmě,“ usmála se Novotníková, která čtyři roky studovala v Kalifornii.

„Máme kvalitní skupinu s lehkým dvojskifem (Kristýna Neuhortová, Veronika Činková), teď se přidaly i holky na těžkém (Alice Prokešová, Markéta Nedělová). Posádky jsou časově blízko sebe, což je neuvěřitelná výhoda, v tréninku se tlačíme,“ pochvaluje si.

Příští světový šampionát bude mít ještě větší význam, za rok v Bělehradě se pojede o olympijské místenky. Na ženské dvojce bez kormidelníka jich bude ve hře jedenáct. „Určitě by bylo lepší si účast vyjet než čekat do poslední chvíle na dokvalifikaci,“ ví Novotníková.

Reklama

Související témata: