Hlavní obsah

Kanoista Fuksa má skvělou formu, vyhrál i druhý Světový pohár na 1000 metrů

Szeged
Aktualizováno

Kanoista Martin Fuksa vyhrál i druhý kilometrový závod v sezoně Světového poháru v rychlostní kanoistice. V Szegedu dnes navázal na týden starý triumf z Montemoru. Medaili získali i Daniel Havel s Jakubem Špicarem, kteří skončili třetí na stejné distanci na deblkajaku. Dvojnásobný olympijský medailista Josef Dostál zahájil v Maďarsku mezinárodní sezonu šestým místem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanoista Martin Fuksa.

Článek

Fuksa zatím na C1 nenašel v SP přemožitele, v Montemoru byl nejrychlejší i na dvoustovce, na níž ho dnes čeká ještě semifinále. "Jestli nechám v sezóně vyhrát někoho jiného? Rád bych nenechal. To asi nevyjde, ale každopádně tohle je super," pochvaloval si na svazovém webu Fuksa.

Tentokrát zvítězil s náskokem osmi desetin sekundy před stříbrným medailistou z Ria de Janeiro Isaquiasem Queirozem. Český reprezentant byl v čele už v polovině závodu a v závěru s přehledem odrazil nápor finišujícího Brazilce. Třetí skončil Polák Tomasz Kaczor, vicemistr Evropy z této trati z loňských Račic.

"Neplánoval jsem, že pojedu stylem start - cíl, protože Brazilec jezdí podobně jako já a možná je trochu rychlejší. Tentokrát nebyl. Jel jsem, co to šlo, ale pořád jsem si nechával rezervu, kdyby někdo nastoupil," řekl Fuksa.

Havel se Špicarem rozjeli finále další olympijské disciplíny také nejrychleji ze všech a nakonec podlehli pouze vítězným Španělům Peňovi s Cubelosem a Ukrajincům Curkanovi s Kucharykem. Za sebou nechali mimo jiné stříbrnou dvojici z olympijského finále v Riu, Srby Tomičeviče a Zoriče.

"Moc jsem nečekal, že bychom mohli jet takhle, protože nám to úplně nesedělo. Ale tady jsme se srovnali pěkně a jelo nám to špičkově," řekl Havel. "Z mého pohledu to byla asi nejlepší deblová jízda, jakou jsem kdy jel. S Danem si vyhovujeme charakterem záběru," doplnil Špicar.

Úspěšnou českou posádku čeká odpoledne společně s Radkem Šloufem a Janem Štěrbou ještě rozjížďka ve čtyřkajaku na nové olympijské distanci 500 metrů.

Dostál v Szegedu projel cílem kilometrového závodu pět sekund po vítězném Bálintu Kopaszovi z Maďarska. Olympijský šampion a jediný Dostálův přemožitel loni v Riu Marcus Walz ze Španělska skončil devátý. Dostála dnes čeká ještě semifinále na poloviční trati, v páteční rozjížďce nestačil jen na Kopasze.

S Fuksou jel finále A i bývalý deblíř Filip Dvořák, ale na žádného ze soupeřů nestačil a skončil devátý. Jana Ježová byla osmá v závodě kanoistek na 500 metrů.

Závody SP v rychlostní kanoistice v Szegedu (Maďarsko):
1000 m:
Muži
K1: 1. Kopasz (Maď.) 3:23,921, ...6. Dostál (ČR) -5,146
K2: 1. Peňa, Cubelos (Šp.) 3:05,624, ...3. Havel, Špicar (ČR) -3,615
C1: 1. M. Fuksa 3:45,624, ...9. Dvořák (oba ČR) -30,176
C2: 1. Slominski, Kaminski (Pol.) 3:27,543
Ženy:
K1: 1. Bodonyiová (Maď.) 3:50,025
500 m:
Muži:
K2: 1. Decorchemont, Jouve (Fr.) 1:28,125
Ženy:
K1: 1. Anjušinová (Rus.) 1:47,755
C1: 1. Ballaová (Maď.) 2:05,035, ...8. Ježová (ČR) -10,77

Reklama