Hlavní obsah

Kolumbie? Káva i favely, s kočárkem radši ne. Stýskalo se mi, přiznává Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi lety si kanoista Martin Fuksa našel na Instagramu místo blížící se jeho ideálu tréninkové destinace. Vysoká nadmořská výška, teplo, rozlehlé jezero i rozptýlení, které se během dlouhého tréninkového kempu hodí. Jen letos se mu v kolumbijském Guatapé po domově stýskalo trochu víc.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Bratři Martin (vpravo) a Petr Fuksovi na prahu olympijské sezony

Článek

Poprvé totiž na tradiční soustředění vyrážel jako otec dcery Emily, která zanedlouho oslaví rok. „Je to Kolumbie, nevíte, co se může stát, jaké by bylo zdravotní zabezpečení. A jsme tam v hotelu blízko hlavní silnice, to by pro kočárek nebylo ideální. Třeba až bude větší,“ přemítá.

A tak si v telefonu prohlížel fotky a videa, které mu manželka posílala. „Hodně se mi stýskalo, ale těch sedm týdnů uteklo rychle. A když jsem přijel domů, malá mě poznala hned, jen pár minut dělala, že se stydí,“ usmívá se Fuksa, jenž se v Jižní Americe chystal i se svým bratrem Petrem, parťákem z deblkanoe.

Guatapé mezi českými kanoisty zpopularizovali natolik, že do Kolumbie vyrazilo hned několik tréninkových skupin včetně dalších olympioniků Daniela Havla s Jakubem Špicarem.

„Odmítli tam jiné federace a dali přednost nám, když jsme tam byli první. Kdyby tam trénovaly jiné státy, tak by mě asi stresovalo koukat na soupeře, ale s českýma klukama to bylo spíš rozptýlení,“ pochvaluje si. Další odreagování od kilometrů v lodi přidal třeba v kavárnách nebo při návštěvě města Medellín s temnou minulostí.

„Ukazovali nám střechu, kde byl zabit Pablo Escobar, byli jsme se podívat ve favelách,“ líčí 31letý Fuksa, jenž neměl jediný důvod přípravu na sezonu měnit. Však vloni byl na singlkanoi neporazitelný a poprvé ovládl olympijský kilometr i na mistrovství světa.

Letošní mezinárodní sezona pro něj odstartuje příští víkend na Světovém poháru v Szegedu a vyvrcholí olympiádou, s níž má nevyřízené účty…