Hlavní obsah

Kubová nemůže na MS, v Hongkongu si zlomila žebro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez nejzkušenější plavkyně se musí obejít česká reprezentace na mistrovství světa, které začíná v katarském Dauhá už páteční soutěží akvabel. Znakařka Simona Kubová nemůže do dějiště šampionátu odcestovat, neboť se zranila na soustředění v Hongkongu.

Foto: Profimedia.cz

Plavkyně Simona Kubová

Článek

„Při nešťastném pádu si tam zlomila žebro, a dokonce kvůli zdravotnímu stavu musela odložit odlet domů. Během tohoto týdne by se ale měla vrátit a čekám od ní netrpělivě na zprávu, o jak dlouhou absenci půjde. Mistrovství světa je však pro Simču ztraceno,“ informuje o Kubové reprezentační trenérka Petra Škábová, pro niž absence znamená i trhlinu v plánu postavit na MS smíšenou polohovou štafetu s ambicí kvalifikovat se na olympiádu.

Trumfem české výpravy bude Barbora Seemanová. „Finálová účast na kraulařské dvoustovce je pro mě důležitá meta,“ přibližuje stříbrná medailistka na této trati z prosincového ME v krátkém bazénu. „Teď už jsem ale najela na režim olympijské přípravy a světový šampionát v únorovém, netradičním termínu je důležitá mezistanice, abych se ujistila, jak si stojím,“ uvažuje Seemanová.

Start v Dauhá bere i jako mentální test. „Pro mě to bude zásadní orientační bod určující směrem k Paříži, kde jsem. Doplňkově si dám i dvě motýlkářské distance,“ říká kraulařka, která by na své prioritní trati 200 m ráda vylepšila čas z nedávných závodů v Rotterdamu, kde výkonem 1:55,59 zaostala jen o čtrnáct setin za vlastním českým rekordem. „Pokud by Bára dokázala plavat na hranici osobáku, může pomýšlet na první šestku,“ říká Škábová na adresu plavkyně, která už splnila olympijský limit.

Stejně tak má jistou účast na OH v Paříži Miroslav Knedla, jenž ale o Vánocích prodělal akutní zánět dásní. „Zhubnul jsem u toho sedm kilo. Na svou váhu jsem se ještě úplně nevrátil, ale svalová hmota je zpátky a na padesátce i stovce chci atakovat elitní desítku,“ připouští smělé plány.

Má je rovněž Kristýna Horská, bronzová medailistka z ME. „Téměř celý leden jsem strávila na soustředění v Thajsku a cítím se hodně dobře. Kdyby se mi povedlo splnit limit pro Paříž, bylo by to fajn. Ale není to úplně poslední šance, tak nechci na sebe zvyšovat tlak,“ líčí s tím, že dala definitivně přednost trati 200 m prsa a polohovku už ani netrénuje

Na 200 m motýlek se soustředí Ondřej Gemov. Nemusel by to být úplně debakl. Na víc se mě zeptejte až po závodech,“ říká plavec, jenž nechce chybět mezi semifinalisty.

Bazénové plávání začíná v Dauhá až 11. února, už o víkendu se vedle soutěže v synchronizovaném plavání představí i dálkoví plavci a jeden z nich, Matěj Kozubek, už může přiblížit první dojmy z dějiště šampionátu. „Hned po příletu, sotva jsme dojeli na večeři, nás ještě v jídelně odchytli dopingoví komisaři a nejen mě, ale i Alenu Benešovou a Lenku Pavláskovou (za svobodna Štěrbovou) odvedli na mimosoutěžní kontrolu,“ vykládá.

„Stejným překvapením byla neskutečně teplá voda v tréninkovém bazénu v prostorách zdejší univerzity. Nejsem v Dauhá poprvé, ale až na místě jsme zjistili, že budeme plavat v místech, kde dosud nikdo z nás nezávodil,“ vypráví Kozubek, jenž by si rád z Dauhá odvezl postup na pařížskou olympiádu, který zajišťuje umístění v elitní třináctce.

Reklama