Hlavní obsah

Znakařka Kubová ukončila v 32 letech kariéru a na čtvrté OH nepojede

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejlepších českých plavkyň Simona Kubová ukončila v 32 letech závodní kariéru. Elitní znakařka startovala na olympijských hrách v Londýně, Riu de Janeiro i Tokiu, má medaile z mistrovství Evropy i světového šampionátu v krátkém bazénu. Informaci o ukončení kariéry Kubová potvrdila ČTK.

Foto: ČSPS - Martin Sidorják

Znakařka Simona Kubová.

Článek

Se šesti prvenstvími rekordmanka domácí ankety Plavec roku měla závodit na únorovém mistrovství světa v Dauhá, ale tři týdny před začátkem si při pádu nešťastně zlomila žebro a poprvé od roku 2009 musela šampionát vynechat. Nakonec vzdala i snahu o účast na letních OH v Paříži.

Olympijským maximem chomutovské rodačky tak zůstane 10. místo na stovce z Londýna 2012. Na téže trati byla na MS 2013 šestá a o rok dříve získala evropský bronz. Stejný kov má i z MS v krátkém bazénu, z kontinentálních šampionátů si ještě pod dívčím jménem Baumrtová přivezla deset medailí včetně zlata na 50 m z roku 2013.

Kubová plánovala konec kariéry už po odložených OH v Tokiu, ale novou motivaci jí dala profesionální liga ISL, v níž v roce 2021 slavila s týmem Energy Standard celkové vítězství. Tam také začala spolupracovat s kanadským koučem Tomem Rushtonem v jeho silné mezinárodní skupině.

Na loňském MS ve Fukuoce dvakrát postoupila do semifinále a na mistrovství republiky získala na padesátce 35. individuální titul. K olympijskému limitu se česká rekordmanka na všech třech znakařských tratích přiblížila na 18 setin.

Reklama