Hlavní obsah

Kuriózní konec českého esa! Po pár metrech bylo pádlo na kusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to šampionát, na který by hvězdný kajakář Josef Dostál vzpomínal s láskou. „Asi mě to závodiště v Mnichově nemá rádo,“ posteskl si v nadsázce majitel čtyř olympijských medailí. Jeho premiéra na trati 5000 metrů skončila totiž na mistrovství Evropy málo vídanou kuriozitou.

Pro Josefa Dostála skončil závod na 5000 m po čtyřech záběrech.

 
Článek

MNICHOV (od našeho zpravodaje) – Dostál se o dva týdny dříve na mistrovství světa v Kanadě soustředil na závody na 500 a 1000 metrů a na kratší distanci vybojoval zlato. V Mnichově se rozhodl pro změnu a vrátil se do posádky čtyřkajaku. Tomu se ale evropský šampionát vůbec nevydařil, když skončil daleko od postupu do finále.

„Tak jsem si chtěl spravit chuť na pětikiláku,“ vyhlížel Dostál závod na 5000 metrů. Na neolympijské trati nikdy mezi dospělými nestartoval, ale těšil se na zpestření v podobě závodu, kde se jezdí kolem bójek, nikoliv v drahách.

„Je to kontaktní závod, tak uvidím, koho píchnu do žeber, koho ohodím nebo kdo naopak zprasí mě,“ smál se před cestou do Mnichova.

Původně měl závodit už v sobotu odpoledne, jenže to se nad kanálem v Oberschleissheimu přehnala taková bouře, že se všechny zbylé závody odkládaly na neděli. Tentokrát se již povedlo odstartovat, jenže pro Dostála skončil závod velmi rychle.

„Start se podařil, první tři záběry taky, ale ve čtvrtém jsem zlomil pádlo,“ popisoval moment, po němž mu v každé ruce zůstal jeden list. „Nic jsem pádlem netrefil, asi to bylo dané tím, že listy nebyly nejmladší, měly za sebou dva tři roky a nevydržely ten tlak na startu, kdy je síla největší,“ popisoval.

„Docela mě mrzí, že jsem si nemohl zazávodit, těšil jsem. Na druhou stranu určitě lepší, než kdyby se to stalo na pětistovce při mistrovství světa nebo na olympiádě, to by bylo vyloženě neštěstí. Tady se bohužel můžu jen pousmát a nechat to plavat,“ přiznal.

Reklama

Související témata: