Hlavní obsah

Navážou na čtvrtstoletí staré žně? Fuksa i Dostál hlásí formu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 25 lety to na jezeře Banook při mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Dartmouthu byla velká česká sláva. Martin Doktor získal tři medaile včetně jednoho zlata, další dva kovy přidaly vícečlenné posádky, v nichž seděl Petr Fuksa. Teď se na úspěšný šampionát pokusí navázat jejich nástupci v čele s Fuksovým synem Martinem. O světové medaile se v kanadské provincii Nové Skotsko bude bojovat od středy do neděle.

Foto: kanoe.cz

Martin Fuksa bude mít v Kanadě medailové ambice.

Článek

Fuksa má na kanoi letos parádní formu, jasně vládne doma, a neporažený je i ve Světových pohárech. A to jak na olympijské kilometrové trati, tak na pětistovce, k níž se letos vrátil na úkor deblkanoe s bratrem Petrem mladším.

Ještě si na republikovém šampionátu v Račicích vyzkoušel pětistovku a pak vyrazil směr Kanada. „Chtěl jsem si zase otestovat závodní tempo a vydat se. Forma se stupňuje. Doufám, že si nějakou medaili domů přivezu. Samozřejmě bych chtěl vyhrát a věřím, že když budu mít z jízd dobrý pocit, můžu stát na stupních hodně vysoko,“ doufá Martin Fuksa.

Foto: kanoe.cz

Josef Dostál by rád rozšířil dvoucifernou sbírku světových medailí.

Pozvolnější start sezony měl naopak čtyřnásobný olympijský medailista Josef Dostál, jenž před mistrovstvím světa vyměnil trenéra, a nově ho vede Pavel Davídek. Do Dartmouthu cestoval s předstihem.

„Trošku jsem se bál časového posunu a ukazuje se, že oprávněně. Ale daří se mi v tréninku jezdit rychlé časy, z toho jsem nadšený,“ hlásí Dostál, desetinásobný medailista z mistrovství světa.

„Rád bych přidal jedenáctou medaili, a když se všechno podaří, tak může být i dvanáctá,“ věří kajakář, jenž se představí v závodě na 500 i 1000 m a nenaváže na olympijskou medaili na deblkajaku s Radkem Šloufem.

Na něm si vyjela nominaci dvojice Jakub Špicar, Daniel Havel a Šlouf spolu s nimi a s Jakubem Zavřelem pojede v tradičně silné české posádce čtyřkajaku.

Česká nominace
Muži
C1 500 a 1000 m: M. Fuksa, K1 500 a 1000 m: Dostál, C1 200 m: P. Fuksa, K4 500 m: Špicar, Šlouf, Zavřel, Havel, K2 500 m: Špicar, Havel, C2 500 a 1000 m: Hrabal, Zalubil, K1 200 m: Sobíšek, K2 1000 m: Kukačka, Vorel.
Ženy
K1 500 a 1000 m: A. Paloudová, K4 500: Zárubová, B. Betlachová, Sobíšková, Házová, K2 500 m: Zárubová, Betlachová.
Přímé přenosy vysílá v sobotu od 16.00 a v neděli od 16.50 ČT sport.

Reklama

Související témata: