Hlavní obsah

Návrat Rusů? Závodníci byli proti, funkcionáři ho schválili. Jsem hodně naštvaný, říká Prskavec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ladí formu na slalomářskou nominaci, kde se poprvé představí i na singlkanoi, ale olympijského vítěze na kajaku Jiřího Prskavce v posledních dnech zaměstnávala i práce na sportovně-diplomatickém poli. V komisi sportovců Mezinárodní kanoistické federace ICF tlumočil názor závodníků, kteří nesouhlasili s návratem Rusů a Bělorusů do soutěží. Jenže ICF v neděli rozhodla opačně. „Jsem hodně naštvaný,“ neskrýval.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Olympijský vítěz ve vodním slalomu Jiří Prskavec.

Článek

Mezi závodníky uspořádal s britskou kolegyní Eilidh Gibsonovou anketu. „Asi 80 procent hlasovalo pro úplné vyloučení a dalších 15 by je pustilo jen při odsouzení války. Takže nějakých 95 procent se vyjádřilo dost jednoznačně. V tom duchu jsme odeslali na ICF dopis, že tohle je vůle slalomových závodníků a oni si to udělali podle sebe,“ vadí Prskavcovi.

Zvlášť, když si vzpomene, jaké příběhy v odpovědích četl. „Vyjádřilo se i dost Ukrajinců a bylo to smutné čtení. Představa, že každému z nich někdo blízký umřel, jsou zavření, nemůžou trénovat, zatímco Rusové strávili tři měsíce přípravou v Emirátech,“ kroutí hlavou.

ICF zatím detailně nespecifikovala podmínky návratu, o jednotlivých případech má rozhodovat nezávislá komise. Neutralita se ale podle Prskavce bude dokazovat dost těžko. „Sergej Lavrov je čestný předseda ruské kanoistické federace, takže v podstatě všichni nejlepší s ním mají fotku na sociálních sítích,“ odkazuje na ruského ministra zahraničí.

„Náš sport není sponzorsky silný, závodníci jsou závislí na státu, za který jezdí, ten jim financuje přípravu. Tak tam Rusové nemají být, když stejná vláda platí i válku, přijde mi to absurdní,“ diví se dvojnásobný mistr světa.

Chce si ještě počkat na zdůvodnění rozhodnutí, nejisté jsou i praktické dopady. Český sport se opakovaně vyjádřil proti účasti Rusů a Bělorusů, a tak ani organizátoři SP v Troji s jejich účastí nepočítají, stejně tak pořadatelé Evropských her v Polsku.

„Přehodili rozhodnutí na organizátory, což je podle mě úplně špatně. Může dojít k paradoxním situacím, že Rusové tři závody pojedou a čtyři ne,“ tuší Prskavec.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články