Hlavní obsah

Nedá se s tím nic dělat. Obhajobu bronzu z Tokia s parťákem Dostál nechystá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přípravě ho zbrzdil covid, s Radkem Šloufem se jim nepovedl Světový pohár v Račicích, v průběhu sezony měnil trenéra. Pak ale kajakář Josef Dostál získal titul mistra světa a sezonu majitel čtyř olympijských medailí završil zlomeným pádlem na ME v Mnichově.

Foto: archiv Josefa Dostála

Kajakář Josef Dostál, úřadující mistr světa na pětistovce.

Článek

Hodně divoký rok, co říkáte?

Když to takhle vyjmenujete, tak ano, ale já to spíš bral jako dílčí fáze sezony a s každou se bylo třeba v daný moment vypořádat. A bylo skvělé, že se mi po čtyřech letech povedlo získat titul mistra světa. Jen mě mrzí, že nám ve čtyřkajaku nevyšlo mistrovství Evropy, jak jsme chtěli. A na pěti kilometrech se nepovedlo vůbec nic, jak jsem zlomil pádlo.

Rok jste završil na Super cupu v Oklahomě. To už byla spíše společenská záležitost?

Dá se to tak říct. Když závodím seriózně, chci mít vše stoprocentně připravené a rozmyšlené. Nejel bych kvůli časovému posunu dva dny před závodem, měl bych svoji závodní loď, ne tréninkovou, musel jsem tam mít nové pádlo. Ale povedly se krásné výsledky, ve štafetě s Polkou jsme byli druzí, na neobvyklé trati 350 metrů jsem dojel na singlu třetí. A příjemné bylo, když jsem viděl, jak mě mají ostatní rádi. Navazovali kontakt, ptali se mě na osobní věci, i mi to přímo říkali.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Josef Dostal (@j_dostal)

Volno mezi sezonami strávíte převážně na rybách?

Zrovna jedu na Ohři. Ale v pondělí jsem se vrátil z Mallorky, kde jsem byl za trenérem, který je tam s rodinou delší dobu. Ale na větší dovolenou s přítelkyní není prostor. Anežce (Paloudové) v neděli skončila sezona akademickým mistrovstvím světa a za pár dnů nastupuje zase do školy. Takže zajedeme akorát na tři dny do Karlových Varů.

Příští rok se bude bojovat o olympiádu. Máte už jasno, jestli dáte jasnou prioritu singlkajaku, nebo se představíte i ve větších posádkách?

Čtyřkajak pro mě měl smysl, jen kdyby se bojovalo o medaile. Pokud bych byl schopen pomoct funkční lodi, která jezdí dobré výsledky. Ale to se nedělo beze mě a byl by zázrak, kdyby se to povedlo se mnou. To se nestalo, spíš to dopadlo naopak.

Dáte s Radkem Šloufem ještě šanci deblkajaku, na němž jste byli v Tokiu bronzoví?

Bavili jsme se, hodnotili sezonu a bohužel dospěli k tomu, že debl, který jsme jezdili, byl bezvadný, ale jen na kilometru. Na té pětistovce nám to nejelo a bohužel se s tím nedá nic dělat, když sedím jako těžší vepředu. A kdybych se vrátil, Radek by musel na háček, ale on je šikovný zadák. Nedává to smysl… Ale neznamená to, že bych nezkusil debl s někým jiným. S kým? Ve hře je jediná možnost, už jsme to probírali, ale ještě to nechceme pouštět ven.

Reklama