Hlavní obsah

Novinky u čtyřnásobného olympijského medailisty. Dostál našel parťáka do lodi i skupiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na prahu předolympijské sezony hlásí kajakář Josef Dostál řadu novinek. Poprvé absolvuje celou přípravu s novým koučem, ve skupině má nového sparingpartnera a ladí spolupráci s novým kolegou v lodi.

Foto: archiv Josefa Dostála

Kajakář Josef Dostál.

Článek

Jednoho nechtěného parťáka si pořídil i přes Vánoce, odkdy mu po tři týdny dělal společnost streptokok. „Není to úplně rýmička, která je za pár dnů pryč, tři týdny jsem ležel doma,“ popisuje vytáhlý kajakář, jenž se poslední dva roky během přípravy potýkal pro změnu s covidem.

„Při něm mi bylo hůř, a i když trval kratší dobu, následky byly dlouhodobější. Teď mám jen výpadek z tréninku,“ porovnává Dostál, jenž musel oželet tradiční vysokohorskou přípravu v italském Livignu a za pár dnů místo zasněžených hor vyrazí do tepla.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Josef Dostal (@j_dostal)

Pro Dostála, jenž za mořem oslaví třicetiny, je Kalifornie tradičním místem přípravy, která ale bude letos mírně odlišná. Poprvé ji absolvuje pod vedením Pavla Davídka, k němuž vloni přestoupil od Karla Leštiny, jenž ho dovedl k největším úspěchům.

„Budeme hlavně na vodě a k tomu posilovna a běhání. Práce na vytrvalosti a síle se musí udělat, druhá věc je, jak na tom budeme pracovat, a to se změnilo hodně,“ hlásí pětinásobný mistr světa.

Tréninkové kilometry navíc nebude polykat sám, ve skupině ho doplnil o jedenáct let mladší Vojtěch Beneš. „Je ve třeťáku na gymplu, ale do kanoistiky je hodně zažraný. Už jsme spolu trénovali na podzim, sice mě úplně nestíhá, ale jde o to, abych byl v dobré náladě na tréninku. A on je dobrý parťák, není člověk, co by mě rozčiloval,“ kvituje.

Chce jet i s přítelkyní

Do deblkajaku si vezme ostřílenějšího kolegu. Spolupráci s Radkem Šloufem, která vedla k olympijskému bronzu v Tokiu, už ukončil, neboť na pětistovce se jim tolik nevedlo.

„Domluvil jsem se s Kubou Zavřelem, už jsme si to zkusili na podzim a nevypadalo to vůbec špatně. Kuba za námi přijede i na pár týdnů do Kalifornie potrénovat,“ těší se Dostál. Zavřel je předloňským bronzovým medailistou z mistrovství Evropy právě na pětistovce.

„Mojí prioritou zůstává singl, dokud mám na to se prát o přední příčky. Debl je spíš pro zábavu, ale nechci ho brát na lehkou váhu,“ vysvětluje. A pokud časový pořad závodů dovolí, rád by si sedl do lodi se svou přítelkyní Anežkou Paloudovou v kategorii mixů. „Na podzim jsme si vyzkoušeli dva závody a oba jsme vyhráli, tak by to nemuselo být špatné,“ usmívá se.

Reklama

Související témata: