Hlavní obsah

Pět hodin ve vodě stráví i s jednou písničkou. Kozubka ale láká i kosmická agentura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když plavce, kteří se v bazénu věnují nejdelší distanci na 1500 metrů, označil za rychlíky, vedle sedící Kristýna Horská se jen pousmála. Semifinalistku olympiády čekají na mistrovství Evropy v Římě závody na 100 a 200 metrů, to dálkoví plavci mají zkrátka jiná měřítka. Však Matěj Kozubek stráví při závodě na 25 kilometrů při mistrovství Evropy v Římě i pět hodin. A to je pořádný nápor nejen na fyzickou kondici, ale také na psychiku…

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Dálkový plavec Matěj Kozubek.

Článek

„Dlouhé závody nezvládnou všichni hlavou, zvlášť když jsou ošklivé podmínky. Mentální stránka je důležitá,“ ví 26letý olympionik z Tokia. Jak hlavu na takovou porci kilometrů připravit? „Důležité je najít něco, čím se zabavíte,“ říká Kozubek.

U něj funguje zpívání, pochopitelně v duchu. „Akorát mi často naskočí jen jedna písnička a tu pak jedu pět hodin v kuse,“ směje se.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Matěj Kozubek (@matej_kozubek)

Příští pátek na desítce a o den později na pětadvacítce se vrhne do vln Tyrhénského moře u Ostie, což je pro něj preferovaný plavecký „terén“.

„Za mě je ho to víc dálkové plavání než v jezeře, řece nebo veslařském kanálu. Můžou přijít vlny a proudy, tam se můžeme více prosadit proti těm rychlíkům z patnáctistovky. Na veslařském kanále jedou a nic je nezastaví,“ líčí Kozubek, který tak vyznává heslo, že čím horší podmínky, tím pro něj lépe.

„Nevadí vlny ani ošklivé počasí, to je mi pak líto jen zbytku týmu na břehu,“ říká. Akorát chladnou vodu nemusí, pak totiž dálkoví plavci oblékají neopreny. „A s ním nejsem moc kamarád,“ přiznává. Tento scénář ale nehrozí, v Itálii by moře mělo mít kolem 27 stupňů.

„Ideál je mezi 21 a 25,“ říkal na tiskové konferenci Kozubek a opět se pootočil na Horskou, která gestem dávala najevo, že v bazénu by jí byla zima. „Ale na té otevřené vodě to pocitově vnímáme jinak,“ upřesnil Kozubek.

Připravuje se v pražském Podolí, nově pod vedením zkušené trenérky Jaroslavy Passerové. Jeho život ale není jen voda, úspěšně vystudoval na České zemědělské univerzitě obor s poněkud komplikovaným názvem „Geografické informační systémy a dálkový průzkum země se zaměřením na životní prostředí“.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Matěj Kozubek (@matej_kozubek)

A to dokonce s červeným diplomem a oceněním rektora školy. „Vždycky jsem měl slušnou paměť a nedělalo mi problém se něco naučit,“ říká.

Jaké uplatnění by s tímto oborem mohl mít? „Buď ve státní správě, nebo se chystá rozšíření sídla Evropské kosmické agentury v Praze, což by mě docela lákalo, i bakalářskou práci jsem měl zaměřenou na dálkový průzkum země,“ přiznává Kozubek.

Reklama

Související témata: