Hlavní obsah

Nebabrat se a nelitovat! Nepříjemné pocity řešila Horská i s psychologem, teď chce do finále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jaře přišla nečekaná lapálie. Plavkyni Kristýně Horské lékaři diagnostikovali arytmii, kvůli níž podstoupila v dubnu operaci. Od lékařů pak dostala zelenou, přesto se na mistrovství světa v Budapešti dostavily nepříjemné pocity, které ji celkem pochopitelně psychicky rozhodily. Před evropským šampionátem, jenž startuje ve čtvrtek v Římě, tak kromě tréninků v bazénu připravovala svoji hlavu na různé scénáře.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Plavkyně Kristýna Horská.

Článek

Před semifinále prsařské dvoustovky se jí v Budapešti rozbušilo srdce. Závod doplavala, ale vystrašená. „Byla jsem v hodně nekomfortní zóně, ale dostala jsem se z toho, a doufám, že už mě nemůže nic překvapit,“ říká Horská.

Nepříjemné pocity mohl způsobit stres či počínající viróza. „Trénujeme tvrdě, ale tam poprvé po operaci závodila na krev,“ připomíná její trenérka Petra Škábová, která zvolila ráznější psychologicky přístup.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kristýna Horská (@kita_horska)

„Říkala jsem jí, že to má za sebou a jedeme dál, nemá cenu se litovat a babrat v tom,“ říká trenérka, která má ve skupině i mistryni Evropy Barboru Seemanovou. „Ale samozřejmě jsem obezřetná. Kíťa ví, že mi může kdykoliv říct, kdyby se necítila dobře,“ doplňuje.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kristýna Horská (@kita_horska)

Horské pomohlo krátké odreagování u moře, zároveň komunikovala se svým psychologem. „Něco mi poradil, mám takové pokyny, jakoby první pomoc, kdyby se něco stalo. Ale věřím, že mě zkušenost z Budapešti posílila,“ doufá plavkyně, která v Tokiu postoupila do semifinále polohovky.

V olympijském komplexu Foro Italico ji čekají závody na 100 a 200 m prsa a dvousetmetrová polohovka. „Ráda bych si zlepšila osobní rekordy a kdyby klaplo jedno finále, byla bych spokojená,“ říká. Otevřený bazén je náročný pro znakaře, když nemají orientační body nad hlavou. Horská si s tím během polohovky těžkou hlavu dělat nebude.

„Já jsem schopná ujet na stranu i na zavřeném bazénu,“ usmívá se. „Foro Italico je moc hezké, sice bude vedro, ale Italové udělají dobrou atmosféru jako Maďaři na mistrovství světa a budou to krásné závody,“ těší se 24letá plavkyně.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články