Hlavní obsah

Plavci budou mít mistrovství světa v květnu 2022

Aktualizováno

Mistrovství světa v plaveckých sportech v japonské Fukuoce se uskuteční od 13. do 29. května 2022. Původně se měl šampionát konat příští rok v létě, na kdy však byly kvůli pandemii nemoci covid-19 odloženy olympijské hry v Tokiu. Nový termín plaveckého MS dnes oznámila mezinárodní federace FINA.

Foto: ČSPS/Ivo Stejskal

Jan Micka na MS v plavání v Kwangdžu.

Článek

"Po konzultaci se všemi zúčastněnými stranami a jejich zpětných vazbách nepochybujeme, že toto rozhodnutí poskytne pro všechny účastníky nejlepší možné podmínky. V době bezprecedentní nejistoty FINA doufá, že oznámení termínu nyní umožní všem jasné plánování," řekl předseda federace Julio Maglione.

Druhou možností, kdy se mohli plavci utkat o světové medaile, byl podle agentury AP podzim olympijského roku 2021. To by však měli dva vrcholy brzy za sebou, odklad až na jaro 2022 proto preferoval například i kouč českých bazénových plavců Vlastimír Perna.

Foto: ČSPS/Martin Vaňo

Česká plavkyně Simona Kubová ve finále závodu na 200 metrů znak.

"Pokud plavecká část olympiády skončí 1. srpna 2021, tak by zbývalo jen osm týdnů do mistrovství světa. Vzhledem k tomu, že po olympiádě ze všech spadne obrovský psychický stres, ale i fyzické vypětí, je logické, že si budou chtít odpočinout. Nedovedu si představit, že by měli pokračovat ihned po návratu z Tokia další přípravou," uvedl Perna před měsícem.

V nejbližších dnech by také evropská plavecká federace měla potvrdit odložení letošního ME v Budapešti na příští rok. "Je to smutná zpráva, byť prozatím pouze ze zdrojů pořadatele. Ale vcelku logická. V současné době je ještě mnoho evropských zemí, včetně plavecky elitních, kde nemůže probíhat plavecká příprava. Ale jakkoliv tím jsme nyní zklamáni, je lépe mít jasno. Několik týdnů se o tom pouze spekulovalo, plavci a jejich trenéři byli v nejistotě," řekl Perna.

V Česku zůstávají bazény uzavřené, pouze reprezentanti mohou trénovat v Praze-Podolí. Předtím museli měsíc a půl improvizovat. "V případě reprezentantů nebylo jasné, jak přípravu koncipovat. Nyní již víme, že není kam spěchat. Nejbližší kvalitní soutěž je mistrovství světa v krátkém bazénu, které je prozatím plánováno na prosinec v Abú Zabí," připomněl Perna.

Foto: ČSPS/Ivo Stejskal

MS v plavání - Barbora Závadová během závodu na 4x100m

Svěřence proto vyzval k vylepšování plavecké techniky. "Je dost času a klidu na zlepšování slabších stránek, práci na vlnění pod vodou, zlepšování obrátek, plavecké technice apod. Tedy na tom, kde jsme dosud zaostávali za konkurencí," řekl a vyzval k obnovení závodů.

"Moc bych se přimlouval za nalezení nějakého bezpečného kompromisu, stanovení podmínek, za jakých by bylo možné uspořádat alespoň nějakou tuzemskou plaveckou soutěž. Byť v omezeném počtu. Pokud by se v průběhu května mohlo začít plošně s plaveckým tréninkem, konec června nebo začátek července je pro nějakou motivační soutěž reálný termín," dodal reprezentační kouč.

Reklama