Hlavní obsah

Povedená Velká cena Brna. Senzační Apostalon a pět dalších rekordů, na MS pojede 10 plavců

Brno

Jubilejní 50. ročník Velké ceny Brna se uskutečnil o víkendu na plaveckém stadiónu Za Lužánkami, kde pořadatelé přepažili půlící stěnou 50metrový bazén. Hvězdou víkendu byla Katinka Hosszúová z Maďarska, která dokázala ovládnout 13 individuálních disciplín a zaplavala také nejhodnotnější výkon mítinku. V mužské kategorii trofej za nejlepší výkon vybojoval Jan Micka za svůj rekordní čas na 1500 metrů kraul.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Anika Apostalon na archivním snímku.

Článek

Velká cena Brna se letos plavala jako společný nominační závod a pro české plavce byla poslední možností splnit limit pro účast na prosincovém světovém šampionátu v krátkém bazénu. Fantastické výkony předváděla kraulařka Anika Apostalon, která v Brně naprosto zničila české rekordy na 50 a 100 metrů kraul. V sobotu nejprve zaplavala na nejkratším sprintu výkon 24,09, v nedělením odpoledním bloku pak na dvojnásobné distanci dohmátla v čase 52,64! Oba tyto časy znamenaly také splněné limity na MS.

Překonat vypsaná kritéria se podařilo také Kristýně Horské a Tereze Horákové. Horská v rozplavbách polohového závodu na 200 m zaplavala svůj letošní nejlepší výkon 2:11,17 min., Horáková pak ve finále dlouhé polohovky vybojovala letenku do Číny časem 4:41,19. Český tým se tak v Brně rozrostl na celkový počet deseti plavců.

Rekordní výkony byly k vidění také v kategorii mužů. Jan Micka po třech letech posunul rekord ČR na trati 1500 metrů volný způsob, když v sobotní finálové rozplavbě zaplaval čas 14:34,65. Na kraulařské čtyřstovce mu pak národní maximum uteklo o pouhé 2 setiny sekundy, i tak z toho ale byl rekord brněnského mítinku - 3:41,69! Ve skvělém světle se ukázal také Filip Chrápavý, který na prsové 200 hned dvakrát vylepšil nejlepší český čas, a i když to nakonec nestačilo na limit na MS, výkon 2:07,25 je velmi kvalitní. Chrápavému se také povedl mimořádný kousek, díky pokoření minutové hranice ve finále 100 metrů prsa se stal vůbec prvním plavcem v české historii, který má na všech stometrových tratích zaplavaný čas pod jednu minutu!

Železná lady zvládla šestnáct startů

Na Velkou cenu Brna letos opět dorazila také mimořádné kvalitní zahraniční konkurence. Maďarská megastar Katinka Hosszúová ovládla hned 13 disciplín ze svých 16 startů. Rekord Velké ceny překonali nejlepší plavci dohromady šestnáctkrát. O tom, že v Brně byla velice rychlá voda, svědčí také další výsledky. Lýdie Štěpánková v rozplavbách na 50 metrů prsa překonala výkonem 31,41 dorostenecký rekord ČR a Natálie Tužilová na motýlové 50 a polohové 100 posunula nejlepší výkon 13letého žactva.

Český tým pro světový šampionát v Číně se tedy rozšířil na deset plavců. Do Asie pojedou Simona Baumrtová, Jan Micka, Barbora Závadová, Barbora Seemanová, Petra Chocová, Lucie Svěcená, Tomáš Franta, Kristýna Horská, Anika Apostalon a Tereza Horáková.

Mistrovství světa v čínském Chang-čou startuje 11. prosince. Český pohár v plavání Arena Cup pokračuje za dva týdny dní AXIS Cupem v Jihlavě.

Reklama

Související témata: