Hlavní obsah

Radost a rozpaky šéftrenér Synka. Vybavil si i svůj dramatický souboj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se rozhlížel po hladině Bledského jezera, vybavila se Ondřeji Synkovi nejedna vzpomínka. „Támhle jsem ještě kousek před cílem byl vedle Maheho a pak o metr prohrál,“ přehrával si bývalý skifař souboj o zlato z roku 2011, po němž se radoval jeho novozélandský rival Drysdale. Až do roku 2018 to ale bylo naposledy, kdy světový titul neslavil Synek…

Foto: Ivana Roháčková

Ondřej Synek na MS v Račicích se skifařkou Lenkou Antošovou (nyní Lukšovou).

Článek

Bled (od našeho zpravodaje) - „Závodilo se tady hezky, je to tu hezké, taková dovolenková destinace. Jen na sledování závodů je to malinko horší, jak moc není vidět,“ vyprávěl. Veslaři jezero přejíždějí uhlopříčně, trenéři tak závodníky nemůžou doprovázet na kole jako na jiných tratích.

Synek je už druhou sezonou šéftrenérem reprezentace a na rozdíl od své aktivní kariéry nepokukuje po zlatých medailích, ale po postupech do finále A, tedy mezi elitní šestku.

Česká bilance na evropském šampionátu byla shodná jako na loňském mistrovství světa v Račicích. V olympijských disciplínách jedno „áčkové“ finále, v neolympijských jedna medaile. „Dojmy? Trochu rozpačité,“ přiznal Synek.

Medailovou radost obstarala bronzová Kristýna Neuhortová na skifu lehkých vah, ale s ohledem na to, že v letošní sezoně se bojuje o místa na olympiádě, ji čeká návrat do dvojskifu, jediné zbylé olympijské disciplíny pro lehké váhy. „Kristýna si ověřila, na co má, její parťačka byla přes zimu nemocná, byly bychom rádi, aby spolu jely a pokusily se o zázrak. Ale postupuje z mistrovství světa jen sedm lodí, což je těžké,“ ví Synek.

Po MS v Račicích mluvil o reálném útoku čtyř lodí na olympijské místenky a této vize se drží. Nejlepší pozici má dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek, který čtvrtým místem opět potvrdil příslušnost k evropské, a tím i světové elitě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Miroslav Vrastil (@miravrastil)

„Kluci úplně super. Škoda, že jim to nevyšlo na medaili, ale do mistrovství světa je ještě dost času a snad se ještě posunou jako to vždycky během sezony dokázali,“ věří Synek.

Další dvě lodě s vážnou olympijskou ambicí skončily osmé. Lenka Lukšová na skifu (z MS postupuje 9 nejlepších) a Radka Novotníková s Pavlínou Flamíkovou na dvojce bez kormidelníka (postoupí 11 lodí).

Foto: Detlev Seyb

Lenka Lukšová při mistrovství Evropy v Bledu.

„Podaly dobré výkony. Holky na dvojce to měly trochu komplikované tím, že mají v úterý státnice. Na mistrovství světa přibudou zámořské posádky, ale věřím, že to klapne,“ říká.

Na Bled nakonec nemohl odcestovat dvojskif Jakub Podrazil s Janem Cincibuchem, neboť Podrazil se léčí antibiotiky. „Mívá problémy, že ho zdraví v zimě sejme, ale má tak obrovský fyzický fond, že se snad oklepe,“ věří Synek.

Nevydařený byl návrat na velkou akci někdejšího Podrazilova parťáka Lukáše Helešice, jenž na dvojce bez kormidelníka spolu s Václavem Baldriánem uzavíral finále C. „Přišli mi dost nervózní a rozhození, na tréninku jezdí o dost líp. Pojedou do Lucernu a pak to vyhodnotíme,“ plánuje Synek s výhledem na poslední SP s tradičně největší konkurencí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.