Hlavní obsah

S dopingem se musí hned něco udělat, vyzývá fenomenální plavec

Praha

Celým světem hýbou téměř každý den nové a nové zprávy o dopujících sportovcích. Jedním z bojovníků za čistý sport se stal po ukončení kariéry i fenomenální plavec Michael Phelps.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Michael PhelpsVideo: sntv

 
Článek

Jednatřicetiletý Michael Phelps se v úterý ve Washingtonu zúčastnil jednání výboru v Kongresu, který měl na programu téma: Způsoby, jak posílit a zlepšit mezinárodní antidopingový systém. „Sportovci jsou rozčarovaní, když vidí jiné podvádět,“ řekl držitel osmadvaceti olympijských medailí.

„Během své kariéry jsem si říkal, že někteří sportovci nejspíš podvádí. A v některých případech byla moje podezření potvrzena. Vzhledem ke všem těm testováním, kterými jsme museli projít, je to těžko pochopitelné. Vždyť kromě testů jsem antidopingové agentuře USADA musel hlásit, kde se každý den budu pohybovat, aby mohla provádět namátkově kontroly i mimo závody,“ líčil dál americký plavec.

„Tento proces si samozřejmě vybírá svou daň, ale stojí za to, abychom udrželi náš sport čistý,“ dodal mnohonásobný světový šampión s tím, že chce spolehlivý antidopingový systém. „Něco se s tím na mezinárodní scéně musí udělat, a to hned,“ apeloval dál.

Legendární Phelps sice v minulosti díky svým famózním výkonům čelil nařčení z dopingu, on se však po celou dobu své kariéry bránil a ujišťoval, že žádné nedovolené prostředky neužívá. Musel absolvovat nespočet testů, které byly vždy v pořádku. „Před olympiádou v Riu mě testovali asi třináctkrát,“ prozradil Phelps.

„Přitom dalším 1913 sportovcům z vysoce rizikových odvětví z hlediska dopingu nevzali ani jeden vzorek,“ dodal Travis Tygart, šéf USADA. „Je to nepříjemné, když nás vzbudí v šest ráno kontrola, nikdy jsem s tím ale neměl problém, bral jsem to, že můžu přispět k férové soutěži. Přál bych si, abych to mohl říci i o dalších sportovcích z celého světa,“ uzavřel Phelps.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.